Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   40447.12
Nume   Situl arheologic de la Săcele - Dealul Bunloc
Județ   Braşov
Unitate administrativă   Municipiul Săcele
Localitate   Săcele
Adresa   Dealul Bolnoc
Punct   Dealul Bunloc
Reper   Situl este localizat pe Dealul Bunloc, în partea mediană şi superioară a acestuia, începând de la altitudinea de 884 m, până la cota maximă (1169,7 m).
Forma de relief   deal
Categorie   locuire civilă
Tip   aşezare fortificată
Stare de conservare   bună / 11.05.2009
Regim de proprietate   parţial public, parţial privat
Data ultimei modificări a fişei   30.03.2022
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare fortificată  Epoca bronzului timpuriu Schneckenberg  

Situl are forma aproximativ triunghiulară, cu baza orientată spre nord-vest şi vârful spre sud, sud-est. Traseul incintei este, în general, liniar, urmând formele de relief ale zonei. Din loc în loc, se pot observa ruperi de pantă, în care zidul coteşte în unghi aproximativ drept. Un astfel de unghi drept a fost identificat pe latura de est unde, o întrerupere a zidului sugerează o posibilă intrare în incintă. În zonele văilor, pe unde accesul se poate face mai facil, există ziduri de baraj de tip cheie, cu partea concavă îndreptată în exterior. Zidul de piatră are o lungime de peste 3500 m, înglobând un perimetru de cca. 75 ha. Din punct de vedere constructiv, zidul este „sec“, lucrat din piatră locală de calcar, fără liant sau emplecton. Grosimea sa variază în general între 0,80-1 m, în zona cea mai înaltă ajungând până la peste 1,50 m. Înălţimea păstrată este cuprinsă între 0,30-0,40 m, pe alocuri ajungând până la cca. 1,00 m. Pe lângă această fortificaţiei, a cărei datare este incertă, aici există şi o aşezare din bronzul timpuriu, încă nedelimitată şi grav afectată de lucrările de sistematizare a terenului din anii ’80.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare de salvare 2005

* ISTRATE Angel
* ISTRATE Daniela Marcu
SC Damasus SRL * *

Bibliografie
1. Istrate, Angel, Dealul Bunloc, 2005 [Fişă tehnică] (sursa fişei de sit)
2. Istrate, Daniela, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2005, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2006, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=3495 [Publicaţie]
3. Sana, Daniel Vasile; Vasilescu, Florela, Cornea Călin Ioan, Studiu de fundamentare pentru definirea, instituirea și delimitarea zonelor protejate care cuprind patrimoniu arheologic și regulament local de urbanism pentru municipiul Săcele, Jud. Brașov, 2013, 14 [Studiu istoric] (sursa fişei de sit)
 
Fotografii sit

Scroll