Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   4936.01
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   AB-I-s-B-00048
Nume   Castrul roman de la Ighiu - Măgulici
Județ   Alba
Unitate administrativă   Ighiu
Localitate   Ighiu
Punct   Măgulici
Reper   Situl arheologic este situat la cca 2,2 km sud-vest de localitatea Ighiu, pe vârful dealului numit de către localnici “Măgulici”.
Reper hidrografic - nume   Ighiu
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   deal
Utilizare teren   păşune
Categorie   locuire militară
Tip   castru
Descriere   Castrul roman este prevăzut cu două linii fortificate.
Prima linie este formată dintr-un şanţ de apărare ce se întinde pe trei din laturile sale, cu val de pământ şi palisadă spre interior, ce acoperă toate cele 4 laturi.
A doua linie de apărare este vizibilă pe latura nordică şi nord-estică sub forma unui şanţ de apărare, situat la o distanţă cuprinsă între 16 şi 56 m, prevăzut la rândul său spre interior cu un val de pământ. Este posibil ca acesta să fi continuat şi pe latura vestică şi sud-vestică, până la limita abruptului stâncos, dar în acest sector vizibilitatea sa este puternic estompată de procesele de eroziune eoliană şi a precipitaţiilor.
Castrul de pămînt de pe Măgulici are o poziţie dominantă, cu larg cîmp de vedere în toate părţile. El este orientat spre vest, unde se găseşte singura lui poartă. Al doilea val de pămînt, situat tot spre vest, avînd şi el un mic şanţ în faţă, cu o deschidere de 1 ,5 m şi o adîncime de 0,30-0,50 m, avea rolul de a dubla apărarea în această parte, de unde venea posibila ameninţare.
Castrul a fost construit probabil în cursul războaielor de cucerire a Daciei, cînd trupele romane au înaintat pe drumul de acces spre ţinutul aurifer. Judecînd după urmele de cultură, foarte puţine, constatate în cursul săpăturilor, durata funcţionării lui a fost scurtă.
Descoperitor   Mihai Macrea, Dumitru Protase
Data descoperirii   1959
Suprafața sitului   2914 mp
Stare de conservare   medie / 19.04.2019
Riscuri antropice   Afectare parţială: 3 / 19.04.2019
Regim de proprietate   privată
Proprietar   privat
Data ultimei modificări a fişei   13.06.2022
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Castru de pământ  Epoca romană (sec. II d. Hr.)    

Castrul era apărat printr-un val de apărare din pământ talonat de un şanţ de apărare. În faţa intrării valul prezintă o întrerupere numai La mijlocul curtinei de vest valul de apărare este întrerupt de poarta de intrare, largă
In urma săpăturilor au ieşit la iveală mai multe materiale ceramice, între care se remarcă un fund de vas şi câteva buze de vase. Totodată, se remarcă prezenţa unui vârf de lance roman de tip hasta, din fier, cu o lungime de cca. 21,5 cm, foarte bine păstrat. S-au mai descoperit urme de lemn putrezit şi cărbune, provenite fie de la scările de lemn pe care se urca la drumul de rond, fie de la nişte bîrne care ar fi întărit faţa internă a valului.

AB-I-s-B-00048.01 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare sistematică 2020

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca CUPCEA George
GUI Monica
MARCU Felix
PETIȘ Ioniță
Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca CIOCAN Evelyn
TIVDAR Marisa
2. cercetare supraveghere 2016

S.C. Capitel Proiect SRL MIRCEA Gligor
3. cercetare sistematică 1959

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj MACREA Mihai
Institutul de arheologie din Cluj PROTASE Dumitru

Bibliografie
1. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991 [Proiect LMI] (sursa fişei de sit)
2. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, p. 10, poz. 101 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
3. Macrea, Mihai; Protase, Dumitru, Şantierul arheologic Alba Iulia şi împrejurimi (Le chantier archéologiques d'Alba Iulia et les environs), Materiale și Cercetări Arheologice, V, București, 1959, 435-453, http://www.cimec.ro/arheologie/dl.asp?filename=materiale-si-cercetari-arheologice-V-1959.pdf [Publicaţie]
4. Gligor, Mircea, 2016 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
5. 21. Ighiu, com. Ighiu, jud. Alba. Punct: Castrul roman auxiliar (Dealul Măgulici), Cronica cercatărilor aheologice din România. Campania 2020, Institutul Național al Patrimoniului în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Centrul de Cercetare a Patrimoniului și Istoriei Socio-Culturale, București, 2021, 107-113, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=6533&d=Ighiu-Alba-Castrul-roman-auxiliar-2020 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
6. Lista Monumentelor Istorice, 2015, https://patrimoniu.gov.ro/images/lmi-2015/LMI-AB.pdf [Ordin MCC]
 
Fotografii sit

Scroll