Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României
Cod RAN   5773.02
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   AB-II-m-A-00203
Nume   Situl Bisericii Sf. Arhangheli, din Cicău (Csákó (magh.))
Județ   Alba
Unitate administrativă   Mirăslău
Localitate   Cicău
Reper   Biserica este situată în mijlocul satului pe terasa unui deal aflat în dreapta pârâului care străbate localitatea.
Reper hidrografic - nume   Mirăslău
Reper hidrografic - tip   râu
Categorie   structură de cult/religioasă
Tip   biserică
Descriere   Biserica ridicată în secolul al XV-lea se compune din pronaos, deasupra căruia a fost ridicat turnul clopotniţă, naos, având o boltă semicilindrică şi absidă poligonală decroşată, acoperită cu o boltă elipsoidală. La început biserica a fost alcătuită doar din absida altarului şi o navă scurtă. Începând cu sec. al XVIII-lea, biserica a suferit diverse transformări. O caracteristică esenţială o constituie cele cinci ferestre din partea veche a bisericii cu ancadramente din piatră traforată cu forme lobată de factură gotică. Pictura murală datează din a doua jumătate a sec. al XVIII-lea şi a fost realizată de "mai marele între zugravi Ioan Boer din Teiuş"
Observații   În perioada 1995-1998 s-au realizat lucrări de restaurare efectuate de Gheorghe Petrov. Restaurarea din 1998 nu a inclus şi pictura bisericii. Primul strat de pictura, cel de lângă altar, datează din secolul XV, cel de-al doilea din secolul XVIII.
Stare de conservare   medie / 19.01.2011
Regim de proprietate   privat
Proprietar   BOR
Data ultimei modificări a fişei   10.12.2014
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Biserică  Epoca medievală (sec. XV) neprecizată  

Biserica de secol XV din Cicau a fost construită, în prima fază din navă şi altar, despărţite printr-o tâmplă de zidărie cu numai două intrări: o uşă împărătească şi una diaconicească.


 
Biserică  Epoca medievală dezvoltată (1700)    

Biserica actuală a fost definitivată ca formă după 1700, când vechea navă a fost alungită spre vest, cu actualul pronaos, zidul vestic fiind dărâmat, iar vechiul ancadrament de piatră al intrării iniţiale a fost mutat pe latura sudică a noului pronaos. Biserica actuală se compune din pronaos tăvănit deasupra căruia se ridică turnul clopotniţă; naos având o boltă semicilindrică şi absidă poligonală decroşată acoperită cu o boltă elipsoidală. Biserica are 6 ferestre, din care 5 de factură gotică, cu ancadramente din piatră traforată.


 
Cimitir  Epoca medievală dezvoltată-epoca modernă (1480-sec. XIX)    

Cercetările arheologice din interiorul si exteriorul bisericii efectuate inaintea restaurării (1990-1995) au dus la descoperirea a 99 de morminte, cu inventar funerar divers - monede medievale si moderne, podoabe, accesorii vestimentare. Cea mai veche monedă descoperită în unul din morminte este un denar din argint, emis in intervalul 1479-1485, în vremea domniei lui Matia I Corvinul.


 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare de salvare 1994 * PETROV Gheorghe
MNIT * *

Bibliografie
1. Petrov, Gheorghe, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 1994, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 1995, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=27 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Petrov, Gheorghe, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 1995, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 1996, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=162 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
3. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, 32, poz. 360 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
4. Porumb, Marius, O veche ctitorie românească – Biserica din Cicău ( Jud. Alba), Acta Musei Napocensis, XIII, Cluj, 1976, 285-288 [Publicaţie]