Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN60810.04
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010CT-I-s-A-02678
NumeSitul arheologic de la Hârşova
JudețConstanţa
Unitate administrativăOraş Hârşova
LocalitateHârşova
ReperSitul se află în zona staţiei PECO şi în perimetrul Str. Vadului, Crinului, Concordiei, în zona Geamiei, Str. Alexandru cel Bun, zona Laminorului.
Categorielocuire
Tipaşezare şi necropolă
Data ultimei modificări a fişei18.5.2012
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Necropolă otomană  Epoca modernă neprecizată   CT-I-m-A-02678.05 
Necropolă plană şi tumulară  Epoca romano-bizantină (sec. II-III; sec. IV-VI) neprecizată   CT-I-m-A-02678.03 
Aşezare  Epoca romană romană Aşezarea romană din punctul "La Moară" - a fost identificată în 1963 pe baza unor cercetări de suprafaţă. Lucrările industriale din anul 1987 pentru baza de construcţie a şantierului de construcţii au afectat din plin obiectivul care a fost distrus în câteva săptămâni. MINAC a realizat săpături de salvare în zonele neafectate iar MNIR a realizat sondaje în nord-vest pentru a urmări întinderea necropolei romano-bizantine şi a identificat şanţul de apărare al aşezării. S-au descoperit şi piese de epoca bronzului, Hallstatt şi La Tene. CT-I-m-A-02678.04 
aşezare  La Tène (secolele IV a. Chr - I p. Chr) getică Din spatele morii vechi, în anul 1963, s-au recuperat fragmente de vase atribuite, la vremea respectivă, eneoliticului, Hallstatt sau mileniului I p.Chr (vase romane, sarmatice, carpice, ori feudale timpurii). Începutul lucrărilor pentru construirea Platformei industriale a dat ocazia muzeului din Constanţa să facă săpături de salvare şi să identifice aici o aşezare getică de epocă romană. Un sondaj în spatele centralei termice actuale a dus la identificarea şanţului de apărare al aşezării. Astăzi situl se plasează între Şantierul naval-Romcereal şi Dunăre. În iunie 2010 s-a întreprins o cercetare preventivă impusă de executarea unei investiţii pe amplasamentul zonei de "utilităţi" a Platformei industriale, unde în anii 1987-1988 se desfăşuraseră ample lucrări de excavaţii. S-a demonstrat că aşezarea a fost, practic, distrusă în timpul lucrărilor industriale vechi. Rămâne de cercetat, la nord de actuala investiţie, spaţiul dintre aşezare şi necropola acesteia.  
aşezare  Epoca bronzului timpuriu sau târziu Yamnaia A fost identificată prin fragmentele ceramice descoperite în urma excavaţiilor, la mare adâncime, sub aşezarea getică. A fost recuperat un vas aproape întreg, care aparţine, după toate probabilităţile perioadei de început a epocii bronzului.  

Bibliografie
1. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991 [Proiect LMI] (sursa fişei de sit)
2. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis /16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/ 2004, vol. II, București, 2004, 956, 272, 273, 274 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
3. Nicolae, Constantin, Stadiul cercetărilor arheologice la Hârșova, jud. Constanța. Contribuții la harta arheologică a localității, Pontica, XLIII, MINAC, Constanța, 2010, 183-195, https://drive.google.com/file/d/0BwmOVzh5qKnCV1RQbDF5MVVyWEU/view [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
4. Nicolae, Constantin, Despre topografia anticului Carsium, Pontica, XXVI, MINAC, Constanța, 1993, 215-229, https://drive.google.com/file/d/0BwmOVzh5qKnCUGVHeG9ZTEtnV0k/view [Publicaţie]