Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN54984.216
NumeSitul arheologic de la Cluj-Napoca - Piaţa Muzeului nr. 2
JudețCluj
Unitate administrativăMunicipiul Cluj-Napoca
LocalitateCluj-Napoca
AdresaPiaţa Muzeului nr. 2
PunctPiaţa Muzeului nr. 2
Utilizare terenlocuire
Categorielocuire
Tipaşezare
ObservațiiCercetarea a debutat cu faza de documentare şi cartare a sitului cu descoperiri arheologice cunoscute în zonă încă din repertoriul arheologic al judeţului Cluj. Supravegherea arheologică s-a realizat in două etape. O prima etapă a constat în supravegherea demolării clădiri, fază în care au fost descoperite pe partea de sud a curţii două bolţi de pivniţă si cateva ancadramente de piatră moderne. Etapa a doua a constat în supravegherea forării şi turnării unor piloni pe marginea proprietătii pentru consolidarea clădirilor vecine.
Data descoperirii2016
Suprafața sitului 400 mp
Riscuri antropiceDemolare: 5 / 16.03.2017
Regim de proprietateprivat
ProprietarSC Smades
Data ultimei modificări a fişei06.09.2019
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Drum  Epocă romană (sec. II-III d.Hr.) romană În uma cercetărilor arheologice preventive situată sub adresa Piaţa Muzeului nr. 2, Cluj-Napoca, jud. Cluj au fost surprinse fragmente din două străzi romane ale oraşul antic Napoca şi ziduri aferente unor clădiri adiacente drumului. Totodată incepe să se contureze arealul locuibil din zona nordică a oraşului roman.
Ca elemente de datare pentru complexele din epoca romană dispunem de materialul ceramic, cel mai important fiind un fragment de TS cu ştampila ce poata data o fază de funcţionare a construcţiilor (155-180 d.Hr.). Mai merită menţionate cele patru monede descoperite în cursul cercetării şi care aparţin sec. II-III d.Hr.
 
Fântână  Epoca medievală   Au fost descoperite cinci fântâni medievale, dintre care una de piatră care are dimensiuni mai mari decât celelalte patru menţionate, având zidărie seacă.  
Clădiri  Epoca modernă   Din primă clădire surprinsă, aflată în zona de NE a suprafeţei cercetate, se păstrează parţial şi un zid ce depăşeşte 20 de m lungime. În colţul nordic al zonei vizate de cercetarea arheologică a fost descoperit şi un capitel corintic, de mari dimesiuni, aflat însă în poziţie secundară. Parţial podeaua clădirii a fost descoperită în carourile B şi D, însă o bună parte a sa este secţionată de o groapă modernă În aceeaşi zonă a fost surprins colţul clădirii spre est şi un canal ce aparţinea clădirii mai sus menţionate care cel mai probabil se deversa întru-un altul aflat sub drum. Zona este însă distrusă de o gropă modernă de mari dimensiuni ce secţionează întreg spaţiul.
O altă clădire a fost surprinsă parţial în carourile A şi C. Aici au mai fost vizibile amprenta zidului exterior al clădirii, paralel cu drumul, pe o lungime de aprox. 6,50m. A fost surprinsă şi închiderea sa în colţul sudic al secţiunii. În interiorul construcţiei au fost descoperite trei nivele de podele, descrise la stratigrafie (vezi supra) ce reprezintă cel mai probabil reamenajări succesive. Zidul surprins în caseta A este pe aceeaşi direcţie cu baza de coloană amintită la descrierea drumului (vezi supra). Este posibil ca porticul sa fie legat de aceeaşi clădire.
 
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare preventivă 2016
Nume Prenume Rol
COCIȘ Sorin responsabil
FERENCZ Szabolcs membru
URSUȚIU Adrian membru
ONOFREI Cosmin membru