Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN1053.03
NumeSitul arheologic de la Oarda - Şesu Orzii
JudețAlba
Unitate administrativăMunicipiul Alba Iulia
LocalitateOarda
PunctŞesu Orzii (La Balastieră)
ReperSitul este localizat pe malul stâng al Mureşului, la E de Valea Orzii.
Forma de reliefterasă
Utilizare terenagricultură
Categorielocuire civilă
Tipaşezare
DescriereZona de sit desemnată prin toponimicul Şesu' Orzii, se prezintă sub forma unui câmp întins pe prima terasă, plan, care se întinde, practic, până în dreptul localităţii Oarda.
ObservațiiDe la începutul cercetărilor arheologice sistematice (1995) în această zonă, unele sectoare (Bordane, Vărăria, Şesu Orzii) ale ansamblului de situri arheologice dintre localităţile Limba şi Oarda au fost desemnate ca aparţinând localităţii Limba. În urma unei analize mai atente a organizării administrative s-a dovedit că ele aparţin localităţii Oarda. În aceste condiţii am schimbat codurile ran pentru aceste situri arheologice. Astfel pentru situl arheologic de la Oarda - Şesu Orzii am modificat codul ran 1106.04 în 1053.03. Pe suprafaţa acestui sit trece autostrada A10 Sebeş - Turda, construită începând cu anul 2014.
DescoperitorI. Paul, M. Ciută, I. Al. Aldea
Data descoperirii1996
Suprafața sitului 49000 mp
Riscuri naturaleAlunecări de teren: 3 / 09.02.2017
Data ultimei modificări a fişei22.3.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Neolitic Vinča / A - B2    
Aşezare  Eneolitic Petreşti    
Aşezare  Epoca bronzului timpuriu Coţofeni    
Aşezare  Hallstatt timpuriu Gáva    
Aşezare  Hallstatt mijlociu Basarabi    
Aşezare  Epoca romană neprecizată    
Şanţ de apărare  Neolitic dezvoltat (mil. 5-3 î.e.n.) Vinča A fost descoperit un şanţ de mari dimensiuni, în formă de "V" (cu adâncimea de cca. 1,2 m şi deschiderea maximă de cca 1,3 m), aparţinând fazelor dezvoltate de locuire ale culturii Vinča. Acest complex, surprins transversal, dovedeşte existenţa unor amenajări de mari dimensiuni, similare celor surprinse deja în alte aşezări similare şi/sau contemporane de pe valea Mureşului, cu destinaţia certă de protejare a aşezării.  
aşezare  Epoca bronzului timpuriu Gornea-Orleşti Deoarece locul aflat imediat la intrarea în localitatea Oarda de Jos - în care s-a efectuat un sondaj în campania 2000 - este desemnat prin acelaşi toponimic prin care este desemnat şi punctul în care s-au efectuat săpături arheologice în campania 1996, chiar dacă ele aparţin, organic, aceleiaşi unităţi de relief, au fost tratate în mod distinct, fără a stabili, deocamdată, o linie de demarcaţie exactă între ele, acestuia din urmă adâugându-i un toponimic distinct: La Balastieră, urmare a prezenţei acesteia în imediata sa apropiere.  
aşezare  Epoca bronzului mijlociu Wietenberg Deoarece locul aflat imediat la intrarea în localitatea Oarda de Jos - în care s-a efectuat un sondaj în campania 2000 - este desemnat prin acelaşi toponimic prin care este desemnat şi punctul în care s-au efectuat săpături arheologice în campania 1996, chiar dacă ele aparţin, organic, aceleiaşi unităţi de relief, au fost tratate în mod distinct, fără a stabili, deocamdată, o linie de demarcaţie exactă între ele, acestuia din urmă adâugându-i un toponimic distinct: La Balastieră, urmare a prezenţei acesteia în imediata sa apropiere.  
Locuire  Epoca post-romană   Deoarece locul aflat imediat la intrarea în localitatea Oarda de Jos - în care s-a efectuat un sondaj în campania 2000 - este desemnat prin acelaşi toponimic prin care este desemnat şi punctul în care s-au efectuat săpături arheologice în campania 1996, chiar dacă ele aparţin, organic, aceleiaşi unităţi de relief, au fost tratate în mod distinct, fără a stabili, deocamdată, o linie de demarcaţie exactă între ele, acestuia din urmă adâugându-i un toponimic distinct: La Balastieră, urmare a prezenţei acesteia în imediata sa apropiere.  
Locuire  Epoca medievală timpurie   Deoarece locul aflat imediat la intrarea în localitatea Oarda de Jos - în care s-a efectuat un sondaj în campania 2000 - este desemnat prin acelaşi toponimic prin care este desemnat şi punctul în care s-au efectuat săpături arheologice în campania 1996, chiar dacă ele aparţin, organic, aceleiaşi unităţi de relief, au fost tratate în mod distinct, fără a stabili, deocamdată, o linie de demarcaţie exactă între ele, acestuia din urmă adâugându-i un toponimic distinct: La Balastieră, urmare a prezenţei acesteia în imediata sa apropiere.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare preventivă 2017
Nume Prenume Rol
CODREA Ionuț 4
CIUTĂ Beatrice 3
ȘUTEU Călin 3
TOTOIANU Radu 2
CIUTĂ Marius-Mihai 1
Instituţia Rol
Universitatea Lucian Blaga, Sibiu 1
Muzeul Municipal "Ioan Raica" Sebeş 2
Universitatea "1 Decembrie 1918", Alba Iulia 3
Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Deva 4
2. cercetare sistematică 2001
Nume Prenume Rol
PAUL Iuliu responsabil
CIUTĂ Marius membru
Instituţia Rol
U Alba Iulia 1
3. sondaj 2000
Nume Prenume Rol
GLIGOR Mihai responsabil sector
PAUL Iuliu responsabil
CIUTĂ Marius responsabil
Instituţia Rol
U Alba Iulia 1
MNUAI 2
4. cercetare sistematică 1994
Instituţia Rol
MNUAI 1
U Alba Iulia 2
5. periegheză 1972
Nume Prenume Rol
CIUGUDEAN H. 1
Instituţia Rol
MNUAI 1

Bibliografie
1. Paul, Iuliu, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2004, CIMEC - Institutul de Memorie Culturala, Bucureşti, 2005, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=3182 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2000, CIMEC - Institutul de Memorie Culturala, Bucureşti, 2001, p. 134, nr. 107 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
3. Paul, Iuliu; Ciută, Marius, Limba - Şesu Orzii, 2001 [Fişă tehnică] (sursa fişei de sit)
4. Moga, Vasile, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 1996, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 1997, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=338 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
5. Ciută, Marius Mihai, Precizări cu privire la topografia, toponimia, stratigrafia și sectoarele complexului de așezări preistorice de la Limba - Oarda de Jos (jud. Alba), Apulum, 46, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Alba Iulia, 2009, 337-362 [Publicaţie]
6. Ciută, M.M., 116. Oarda de Jos, Alba Iulia, jud. Alba Punct: SITUL NR. 6 (Km. 6+050 - Km. 7+050), Lotul 1 - Autostrada Sebeș-Turda, Cronica cercatărilor aheologice din România, campania 2017, Institutul Național al Patrimoniu, Bucureşti, 2018, 208-211 [Publicaţie]
7. Ciută, Marius Mihai, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2009, XLIV, Muzeul Naţional de Istorie a României, București, 2010, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=4343&d=Oarda-Alba-Iulia-Alba-sesu-Orzii-Bordane-Vararia-Varar-in-Coasta-La-Coliba-Barbului-2009 [Publicaţie]