Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN153838.03
NumeTurnul roman de la Putineiu - Lunca Călmăţui
JudețTeleorman
Unitate administrativăPutineiu
LocalitatePutineiu
PunctLunca Călmăţui
ReperTurnul se află la cca 900 m NNE de fort, la nord de ultimele gospodării din sat, în lunca mlăştinoasă a Călmăţuiului.
Forma de reliefcâmpie
Utilizare terenagricultură
Categorieconstrucţie defensivă
Tipturn
Data descoperirii2016
Riscuri antropiceAfectare parţială: 2 / 26.11.2019; Agricultură intensivă: 4 / 26.11.2019
Data ultimei modificări a fişei26.11.2019
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Turn  Epoca romană (sec. al III-lea d.Hr.) romană În acest punct s-au desfăşurat mai multe activităţi. În acest punct s-au desfăşurat mai multe activităţi, redate aici foarte sumar. Au fost două şedinţe de carotaj în sediment, de interes palinologic, în aprilie, respectiv octombrie. Rezultatele primite de la specialist (dr. Sorina Fărcaş, de la Cluj), au fost mai degrabă negative, rămânând cu beneficiul că primele carote au fost datate, la IFIN (mulţumiri dr. Corina Simion!), luând la cunoştinţă, astfel, de nivelul de călcare antic, care a fost cu un metru mai jos decât cel actual. Informaţia este interesantă pentru contextul "drumului de cărămidă", încă vizibil deasupra luncii, într-o zonă în care săpătura ar fi improprie, din cauza apei.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. evaluare de teren 2016 2016
Nume Prenume Rol
ȘTEFAN Dan 4
MIREA Pavel 3
ȘTEFAN Maria Magdalena 2
FLOREA Mihai 1
HAITĂ Constantin 1
ȚEICAN G.
Instituţia Rol
Muzeul Național de Istorie a României 1
Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" București 2
Muzeul Județean Teleorman 3
Vector Studio SRL 4

Bibliografie
1. Teodor, Eugen S.; Mirea, Pavel; Haită, Constantin; Simion, Mihaela; Ștefan, Dan; Ștefan, Maria Magdalena; Florea, Mihai, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2016, 136. Ciuperceni, Dracea, Putineiu, Salcia, Troianul, Roșiorii de Vede, Măldăeni, Scrioaștea, Stejaru, Institutul Național al Patrimoniu, București, 2017, 239, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=5830&d=Putineiu-Teleorman-2016 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Teodor, Eugen S., De pază pe Limes Transalutanus, în Arheologia peisajului şi frontierele romane, Cetatea de Scaun, Târgovște, 2016, 67-96, http://www.limes-transalutanus.ro/simpozion2015.html [Publicaţie]
3. Teodor, Eugen S., Raport de etapă (2016) - Proiect Limes Transalutanus, 2016, (http://www.limes-transalutanus.ro/rapoarte/raport_etapa3.html [Publicaţie]