Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN59425.06
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010CJ-II-m-A-07759
NumeBiserica medievală de la Sic
JudețCluj
Unitate administrativăSic
LocalitateSic
Adresastr. A doua 38
ReperBiserica se află în centrul localităţii, la întâlnirea a două dintre "cartiere" numite Felszeg şi Csipkeszeg.
Categoriestructură de cult/religioasă
Tipbiserică
DescriereA fost construită pe o terasă cu pantă abruptă spre S şi E, fundaţia fiind încastrată într-un sol lutos compact cu pigmenţi calcaroşi. Datorită faptului că terasa este înclinată dinspre N spre S, fundaţia zidului nordic este mai puţin adâncă faţă de latura opusă (diferenţa este de 0,60 m).
Data ultimei modificări a fişei12.7.2012
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Biserică  Epoca medievală (sec. XIII d.Hr.)   În elevaţie biserica prezintă a structură bazilicală compusă din trei nave, un cor principal sprijinit de contraforturi şi două coruri laterale, respectiv un turn masiv pe colţul de SV. Corul lateral nordic este flancat dinspre N de sacristie. Colaterala nordică a fost lărgită înspre N cu o construcţie modernă asemănătoare unei nave transversale. Pe latura de V există o singură intrare în biserică, pe axa navei principale. Pe latura de S atât turnul modern cât şi colaterala sudică au intrări separate, ultima fiind protejată şi de un portic. Pe latura de E sacristia are uşă separată şi din exterior. Pe latura de N "transversala" este prevăzută de asemenea cu o uşă şi portic.

Biserica a dobândit înfăţişarea actuală în urma unor transformări succesive din sec. XV, XVIII şi XX.
 

Bibliografie
1. Marcu Istrate, Daniela, Cronica cercatărilor aheologice din România, campania 2007, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 2008, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=3978 [Publicaţie]