Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   101528.01
Name   Situl arheologic de la Bulbucata - La nord de sat
County   Giurgiu
Commune   Bulbucata
City/Town/Village   Bulbucata
Place   La nord de sat
Landmark   Situl se află pe malul sudic al Neajlovului, imediat la nord de satul Bulbucata, la circa 180 de metri nord-est de drumul judeţean DJ411 şi la circa 30-40 de metri nord-est de cimitirul şi biserica cimiterială din Bulbucata.
Hydrographic landmark - name   Neajlov
Hydrographic landmark - type   râu
Geomorphology   terasă joasă
Land utility   agricultură; locuire
Site Class   locuire civilă
Site Type   aşezare
Description   Situl cuprinde o aşezare La Tène. S-au descoperit însă şi materiale preistorice, Dridu şi medievale târzii.
Notes   Zona este una intes cultivată agricol şi este foarte aproape de construcţii, ceea ce înseamnă un risc ridicat ca acestea să se extindă spre zona de sit. Limitele de est şi vest nu au putut fi clar stabilite din cauză că terenul era cultivat cu grâu şi cu porumb iar la sud începeau curţile oamenilor, zonă în care nu s-a permis periegheza. Delimitarea din prezent urmăreşte exclusiv limitele descoperirilor materiale, unde s-a putut desfăşura periegheza.
Discoverer   Raluca Kogălniceanu
Date of discovery   iunie 2021
Site Surface   8010 mp
State of preservation   precară / 05.12.2021
Human risk   Afectare parţială: 5 / 05.12.2021; Agricultură intensivă: 4 / 05.12.2021
Last record update   22.12.2021
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
ceramică La Tène Geto-dacă      
ceramică Preistorie        
ceramică Epoca medievală timpurie (secolele IX-X) Dridu      
ceramică Epoca medievală târzie        
aşezare  La Tène (secolele II-I a. Chr.) Geto-dacă  

În cadrul perieghezei a fost recoltată o cantitate mică de ceramică getică, care însă a permis identificarea unei aşezări în această locaţie.

 
descoperiri ceramice  Preistorie        
descoperiri ceramice  Epoca medievală timpurie (secolele IX-X) Dridu      
descoperiri ceramice  Epoca medievală târzie        
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. periegheză 2021

S-a desfășurat în luna iunie 2021. În cursul perieghezei s-a recoltat o cantitate destul de mică de ceramică atribuibilă epocii La Tène. Periegheza a fost parțial împiedicată de prezența culturilor pe terenurile respective. În loturile de grâu nu s-a putu desfășura ci doar în zonele cultivate cu porumb, unde vizibilitatea a fost destul de redusă. Limitele de vest și de est ale sitului nu au putut fi stabilite, ele fiind trasate în prezent pe limitele descoperirilor materiale, până unde au putut fi verificat terenul. De asemenea, limita sudică nu a putut fi determinată deoarece la sud de delimitarea propusă începeau curțile oamenilor, pe terenul cărora nu s-a permis accesul. Pe lângă materialul getic s-au mai descoperit sporadic și materiale ceramice preistorice, câteva fragmente atribuite culturii Dridu și ceramică medievală târzie. Descoperirile nu au permis însă identificarea unor așezări datate în aceste perioade, ci mai degrabă semnalarea unor prezențe din aceste epoci.

Muzeul Dunării de Jos, Călăraşi KOGĂLNICEANU Raluca

Bibliography
1. Kogălniceanu, Raluca, Fișă de sit arheologic nr. 6 - Situl arheologic de la Bulbucata - La nord de sat, 2021 [Fişă de sit] (site record source)
2. Kogălniceanu, Raluca, Studiul arheologic aferent PUG-ului comunei Bulbucata, Planul Urbanistic General al comunei Bulbucata, județul Giurgiu, 2021, 8, 34-37, 101-102, 172-174, 25, 26, 27 [Publicaţie] (site record source)
 
Site Photos

Scroll