Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   174263.01
Name   Castrul de marş de epocă romană de la Voineasa - Crac-Găuri
County   Vâlcea
Commune   Voineasa
City/Town/Village   Voineasa
Place   Crac-Găuri
Landmark   Castrul se găseşte la limita vestică a judeţului Vâlcea, la vest de localitatea Voineasa şi la mai mult de 3 km de Transalpina.
Geomorphology   munte
Land utility   păşune
Site Class   locuire
Site Type   aşezare militară
Description   Componenta de la Crac-Găuri este aşezată departe de grupul mare de tabere temporare din Munţii Şureanu. Este situată la sud-est de acestea, în Munţii Parâng, la aproximativ 7 km distanţă de cel mai înalt punct (2519 m).
Site Surface   4,82 ha
Ownership   privat
Last record update   22.02.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Castru de marş  Epoca romană (începutul secolului al II-lea p. Chr.) romană  

Are o formă dreptunghiulară uşor neregulată cu colţurile rotunjite, orientate nord-sud, măsurând 306 × 275–298 m, partea de mijloc a laturii nordice ieşind uşor spre exterior. Se păstrează parţial un meterez foarte jos. Şanţul de mică adâncime, la aproximativ 2,5 m în faţă, este mai uşor de identificat. Întreaga tabără este împărţită în două aproximativ la mijloc.
Sunt vizibile trei porţi, una pe nord şi una pe partea superioară atât a laturii de vest, cât şi a celor de est ale componentei, dar cel puţin o intrare a existat cu siguranţă şi la sud. Toate porţile păstrate au un titulus, o linie de apărare separată în faţa intrărilor, compusă dintr-un meter şi un şanţ, blocând o intrare directă.
Tabăra a fost poziţionată în mod deliberat pe o pantă abruptă, doar aproximativ un sfert din întregul teritoriu fiind pe un teren relativ simplu. Acest lucru a afectat considerabil şi starea de conservare a structurilor de apărare, acestea fiind mult mai bine conservate la nord şi lipsind cu totul în sud. Fortificaţia a îndeplinit un rol strategic, astfel încât tabăra nu putea fi supravegheată de inamic din punctele situate mai înalte.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. evaluare de teren 2018

Muzeul Național de Istorie a României TEODOR Eugen
Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj Napoca PEȚAN Antoaneta-Aurora
Universitatea de Vest Timişoara HEGYI Alexandru

Bibliography
1. Proiect "Limes. Frontierele Imperiului Roman în România", 2023 [Fişă de sit]
2. Teodor, Eugen S.; Pețan, A.; Hegyi, A., A 'New' Roman Temporary Camp in Parâng Mountains, Cercetări Arheologice, 25, Muzeul Naţional de Istorie a României, Bucureşti, 2018, 77-90, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=70592-a-new-roman-temporary-camp-in-parang-mountains--cercetari-arheologice--xxv-2018 [Publicaţie]
 
Site Photos

Scroll