Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   68075.02
Name   Situl arheologic de la Mătăsaru - Storişte
County   Dâmboviţa
Commune   Mătăsaru
City/Town/Village   Mătăsaru
Place   Storişte
Landmark   Se găseşte în zona de extravilan a satului Mătăsaru, Tarlaua 14, Pd. 48, în pădurea Măgura, pe partea stângă a DN 7 (Piteşti-Găeşti-Bucureşti), cca. 20 m dreapta, din dreptul refugiului dinaintea popasului turistic, pe terasa pârâului Călinei, afluent de stânga al Potopului, înainte de confluenţa cu acesta.
Hydrographic landmark - name   Călina
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   câmpie
Land utility   pădure
Site Class   locuire
Site Type   aşezare
Description   Din râpa terasei de pe partea dreaptă a DN 7 (Bucureşti-Piteşti), ce marchează diferenţă de nivel de cca. 4-5 m între platoul terasei şi drum, au fost culese, pe o distanţă de cca 60 m rare fragmente ceramice. Terasa şi râpa sunt împădurite, iar deplasarea pe teren s-a făcut şi într-o perioadă de vegetaţie abundentă.
Informaţiile adunate de la localnicul Mihai Florea povestesc despre un vas intreg descoperit pe pantă, precum şi de alte fragmente ceramice, negre cu alb, găsite pe rîpă sau pe botul platoului, care au fost văzute, în anul 2000, de către muzeograful, Tiberiu Musca, angajat, la acea vreme, al CNMCD Târgovişte, şi încadrate culturii Tei.
Date of discovery   2000
Site Surface   1,85 ha
Last record update   01.04.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
aşezare  Epoca bronzului mijlociu Tei      
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. diagnoză 2018

Cercetarea de teren s-a efectuat în baza autorizării emise de către Ministerul Culturii și Identității Naționale, nr. 136/05.04.2018, de realizare a diagosticului arheologic în comuna Mătăsaru. Perieghezele au avut loc în perioada 19-20.04.2018 și 2.05.2018.

Complexul Muzeal Național "Curtea Domnească", Târgoviște ILIE Ana
LEU Marian
HĂLĂUȘTEAN Florin

Bibliography
1. Ilie, Ana, Studiu de evaluare a potențialului arheologic al comunei Mătăsaru, județul Dâmbovița, Planul Urbanistic General (PUG) al comunei Mătăsaru, Târgovișțe, 2019, 10-13 [Fişă tehnică]
 
Site Photos

>
Scroll