Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code153838.03
NameTurnul roman de la Putineiu - Lunca Călmăţui
CountyTeleorman
CommunePutineiu
City/Town/VillagePutineiu
PlaceLunca Călmăţui
LandmarkTurnul se află la cca 900 m NNE de fort, la nord de ultimele gospodării din sat, în lunca mlăştinoasă a Călmăţuiului.
Geomorphologycâmpie
Land utilityagricultură
Site Classconstrucţie defensivă
Site Typeturn
Date of discovery2016
Human riskAfectare parţială: 2 / 26.11.2019; Agricultură intensivă: 4 / 26.11.2019
Last record update26.11.2019
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Turn  Epoca romană (sec. al III-lea d.Hr.) romană În acest punct s-au desfăşurat mai multe activităţi. În acest punct s-au desfăşurat mai multe activităţi, redate aici foarte sumar. Au fost două şedinţe de carotaj în sediment, de interes palinologic, în aprilie, respectiv octombrie. Rezultatele primite de la specialist (dr. Sorina Fărcaş, de la Cluj), au fost mai degrabă negative, rămânând cu beneficiul că primele carote au fost datate, la IFIN (mulţumiri dr. Corina Simion!), luând la cunoştinţă, astfel, de nivelul de călcare antic, care a fost cu un metru mai jos decât cel actual. Informaţia este interesantă pentru contextul "drumului de cărămidă", încă vizibil deasupra luncii, într-o zonă în care săpătura ar fi improprie, din cauza apei.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. evaluare de teren 2016 2016
Name Forename Role
ȘTEFAN Dan 4
MIREA Pavel 3
ȘTEFAN Maria Magdalena 2
FLOREA Mihai 1
HAITĂ Constantin 1
ȚEICAN G.
Institution Role
Muzeul Național de Istorie a României 1
Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" București 2
Muzeul Județean Teleorman 3
Vector Studio SRL 4

Bibliography
1. Teodor, Eugen S.; Mirea, Pavel; Haită, Constantin; Simion, Mihaela; Ștefan, Dan; Ștefan, Maria Magdalena; Florea, Mihai, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2016, 136. Ciuperceni, Dracea, Putineiu, Salcia, Troianul, Roșiorii de Vede, Măldăeni, Scrioaștea, Stejaru, Institutul Național al Patrimoniu, București, 2017, 239, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5830&d=Putineiu-Teleorman-2016 [Publicaţie] (site record source)
2. Teodor, Eugen S., De pază pe Limes Transalutanus, în Arheologia peisajului şi frontierele romane, Cetatea de Scaun, Târgovște, 2016, 67-96, http://www.limes-transalutanus.ro/simpozion2015.html [Publicaţie]
3. Teodor, Eugen S., Raport de etapă (2016) - Proiect Limes Transalutanus, 2016, (http://www.limes-transalutanus.ro/rapoarte/raport_etapa3.html [Publicaţie]