Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   179132.55
Name   Fundaţiile Hanului Filaret din Bucureşti
County   Bucureşti
Commune   Municipiul Bucureşti
City/Town/Village   Bucureşti
Address   Calea Victoriei, nr. 37 B
Site Class   locuire
Site Type   construcţie
Description   Hanul Filaret, construcţie care a funcţionat în secolele XVIII - XIX, a fost demolat în 1843 pentru a se construi Teatrul Naţional de pe Calea Victoriei. Fundaţiile sale au fost descoperite în 1998 când au început lucrările arheologice pentru cercetarea fundaţiilor Teatrului Naţional şi a terenului din jur.
Last record update   27.01.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Han  Epoca modernă (sec.XVIII-XIX)    

La sfârşitul sec. al XVIII-lea, pe proprietăţilor boierilor Brezoieni, a fost ridicat Hanul Filaret, numit după unul dintre cei doi mitropoliţi care au purtat acest nume: Filaret I (1753-1760) şi Filaret II (1792-1793). Se afirmă că era un han mic, cu odăi de găzduit călătorii, unde trăgeau mai ales ungurii şi nemţii, dar nu există nici un fel de document publicat care să susţină aceste afirmaţii. Pe baza descoperirilor arheologice se poate presupune că hanul era format din mai multe corpuri de clădiri - una reperată în cursul cercetărilor arheologice din cursul anului 1999 şi alta, care pare să fie distinctă, dezvelită parţial în lunile august-septembrie, anul 2004. Cu ocazia diferitelor lucrări edilitare efectuate anterior în zonă, s-a putut observa că hanul avea fundaţii foarte groase care fuseseră construite chiar lângă bârnele Podului Mogoşoaiei. Trebuie amintite şi tronsoanele de ziduri reperate pe locul actualului Teatru Naţional. Toate aceste construcţii, ca şi solicitarea, într-un document de epocă, prin care veniturile sale sa fie donate pentru îngrijirea ciumaţilor, constituie argumente care contrazic ipoteza unui han mic. Afectat de cutremurul din anul 1838, hanul mai funcţiona la 1841-1842. Hotărârea domnitorului Gheorghe Bibescu, din 31 iulie 1843, de alcătuire a unei comisii care să se îngrijească pentru clădirea unei Săli de teatru "pe acel loc al Hanului Filaret", consemneaza momentul în care hanul a fost demolat.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare de salvare 2004

Muzeul Municipiului Bucureşti MĂNUCU-ADAMEŞTEANU Gheorghe
Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", Bucureşti MĂRGINEANU-CÂRSTOIU Monica
2. cercetare preventivă 1998

Muzeul de Istorie și Artă al Municipiului București MĂNUCU-ADAMEŞTEANU Gheorghe
NESTORESCU Cristian

Bibliography
1. Mănucu Adameşteanu, Gheorghe, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2004, CIMEC - Institutul de Memorie Culturala, Bucureşti, 2005, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=3081 [Publicaţie] (site record source)
2. Mănucu Adameşteanu, Gheorghe, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 1998, CIMEC - Institutul de Memorie Culturala, Bucureşti, 1999, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=1574 [Publicaţie]
3. Moței, Raluca Ioana, Studiu arheologic aferent PUZ coordonator Sector 1 al Municipiului București. Fișă de sit Fundaţiile Hanului Filaret, 2019 [PUG]
 
Site Photos

Scroll