Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code51029.06
NameSitul arheologic de la Caransebeş-Ţigăneşti
CountyCaraş-Severin
CommuneMunicipiul Caransebeş
City/Town/VillageCaransebeş
PlaceŢigăneşti
LandmarkSitul se află la cca. 1km. sud de Tibiscum şi cca. 200 m. de Caromet S.A. Caransebeş, în imediata apropiere a drumului roman Tibiscum-Dierna.
Site Classlocuire
Site Typeaşezare şi necropolă
Last record update17.10.2012
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
constructie  epoca romană-epoca medievală   A fost descoperită o monedă romană în condiţii proaste de păstrare, pe avers reprezentându-l pe Filip Arabul şi pe revers având COL; VIM. Alături de aceste piese au mai fost descoperite cărămizi romane cu ştampila CIV cunoscute la Tibiscum şi foarte multă ceramică medievală.

Se pare că este o construcţie romană refolosită la începutul evului mediu, având în vedere faptul că locul se află între anticul Tibiscum şi oraşul medieval Caransebeş.
 
Necropoă de înhumaţie  necunoscută   Trei schelete umane orientate est - vest dintre care singurul care a conţinut material arheologic a fost cel de copil în care a apărut un vârf de săgeată.  

Bibliography
1. Benea, Doina, Cronica cercatărilor aheologice din România, campania 1994, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 1995, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=18 [Publicaţie]