Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN142097.03
NumeSitul arheologic de la Aghireş - Livada Veche
JudețSălaj
Unitate administrativăMeseşenii De Jos
LocalitateAghireş
PunctLivada Veche
ReperSitul se află pe malul drept al pârâului Valea Mâţii, între cătunul cu acelaşi nume şi satul Aghireş. Zona investigată este uşor mai înaltă în peisajul de luncă creat de pârâul menţionat.
Categorielocuire
Tipaşezare
DescriereAspectul iniţial al zonei a fost modificat în anii socialismului prin amenajarea unei livezi.
ObservațiiCercetări efectuate cu scopul salvării vestigiilor arheologice afectate de proiectul investiţional "Şosea ocolitoare cu acces din DN1 F/E81 în DJ191C pentru devierea traficului din municipiul Zalău".
Suprafața sitului 2500 mp
Data ultimei modificări a fişei12.01.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Epoca medievală timpurie (sec. X - XII)   Ceramica descoperită este preponderent fragmentară ceea ce a permis doar reconstituirea unor puţine forme. Este vorba despre: oala fără toarte, strachina şi căldarea de lut. Oala fără toarte este lucrată la roata înceată (cea mai mare parte) sau la roata rapidă, aflată însă în cantitate mai mică. Strachina este reprezentată doar prin câteva fragmente lucrate la roata înceată. A fost descoperit un singur fragment dintr-o căldare, lucrată la roata înceată. Această descoperire este extrem de interesantă şi importantă, întrucât, până acum este prima căldare de lut descoperită pe teritoriul judeţului Sălaj. Nu dispunem de prea multe elemente pentru a jalona cât mai strâns limitele cronologice între care se înscrie evoluţia aşezării cercetate. Astfel că, datarea vestigiilor poate fi făcută având în vedere caracteristicile tehnice ale materialului arheologic, precum şi analogiile constatate. Prin caracteristicile sale (forme, tehnică de modelare, elementele de decor, prezenţa decorului cu unghia sau cu beţişorul), ceramica descoperită aici îşi găseşte analogii în situri databile începând cu sfârşitul secolului X şi pe parcursul secolelor XI-XIII, cum sunt cele de la Zalău "Valea Miţii" sau Gornea. Cei doi pinteni descoperiţi, datorită caracteristicilor spinului şi a dimensiunilor braţelor, pot fi încadraţi în sec. XI-XII, cu analogii în descoperirile de la Sighişoara "Dealul Viilor - Aşezarea".  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare preventivă 2009
Nume Prenume Rol
BEJINARIU Ioan 1
Instituţia Rol
MJIA Zalău 1

Bibliografie
1. Bejinariu, Ioan, Cronica cercatărilor aheologice din România, campania 2009, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 2010, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=4404 [Publicaţie]
2. Bejinariu, Ioan, Aghireș-Livada Veche, 2009, http://acera.cimec.ro/ViewFisaTehnicaPublic.aspx [Fişă tehnică]