Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN151807.08
NumeSitul arheologic de la Alexandria - Limonagiul / Valea Vedei 07
JudețTeleorman
Unitate administrativăMunicipiul Alexandria
LocalitateAlexandria
PunctLimonagiul/ Valea Vedei 07 (VV 07)
ReperAşezarea este amplasată la est de Alexandria, pe terasa înaltă, estică a râului Vedea, în zona din aval a vechiului baraj de pe râu, aproximativ în dreptul străzilor Fraţii Goleşti şi Nicolae Bălcescu, la aproximativ 590 m sud-est de DN 6 şi de podul de peste Vedea şi la 560 m sud-vest de DJ 504.
Forma de reliefterasă
Categorielocuire civilă
Tipaşezare
DescriereSitul are dimensiunile de cca. 290x90 m pe axele NV/SE respectiv NE/SV. Au fost descoperite vase şi fragmente ceramice, piese litice (silex, gresie, cuarţit), unelte de os şi corn, obiecte de cupru (verigi, ac), obiecte de podoabă (mărgele), plastică antropomorfă, alte obiecte de lut, provenite în special din trei complexe eneolitice timpurii şi unul de sec. V-VII d.Hr.
ObservațiiSitul este afectat de eroziunea naturală, dar mai ales de o groapă de împrumut în partea de sud-vest.
Suprafața sitului 290 x 90 m
Riscuri naturaleAlunecări de teren: 3 / 23.11.2020
Data ultimei modificări a fişei18.3.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare deschisă  Eneolitic timpuriu (4500-4300 a.Chr.) Gumelniţa / A1 Ceramica eneolitică, cea mai frecventă categorie de descoperiri, este reprezentată de vase sau profile de vase parţial reconstituite, de recipiente bitronconice sau cu pereţii arcuiţi, vase cu pereţi puternic arcuiţi şi umăr pronunţat, castroane tronconice sau bitronconice cu umăr lăţit, castroane tronconice, boluri, capace, strecurători şi mai rar străchini şi vase rectangulare. Decorul cel mai frecvent este barbotina, excizia, însoţită uneori de încrustarea cu pastă albă sau roşie şi asociată cu pictura cu grafit, canelura şi mai rar incizia sau aplicaţiile plastice.
Ceramica descoperită în B1, lucrată atât la mână cât şi roată (raport aproximativ 6:1) este reprezentată exclusiv de oale borcan. Au fost reconstituite, în diferite proporţii, 14 vase dintre care 12 lucrate la mână. Au fost recuperate fragmente de vatră portabilă, unele cu decor incizat şi un număr mare de vălătuci de lut, în stare fragmentară sau întregi.
Nivelul şi complexele eneolitice timpurii pot fi datate aproximativ 4500-4300 a.Chr., pe baza analogiilor cu materiale ceramice din aşezări similare, mai ales de la sud de Dunăre (de ex. nivelurile inferioare de la Ovcharovo).
 
Aşezare deschisă  Hallstatt      
Aşezare deschisă  Epoca migraţiilor (secolele V-VII p.Chr) Ipoteşti-Cândeşti    
Aşezare  Epoca medievală      
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. preventivă 2019
Nume Prenume Rol
MIREA Pavel 1
TORCICĂ Ion 1
Instituţia Rol
Muzeul Județean Teleorman 1
2. evaluare de teren 2014
Nume Prenume Rol
MIREA Pavel 1
TORCICĂ Ion 1
Instituţia Rol
Muzeul Județean Teleorman 1
3. neprecizat 2005
Nume Prenume Rol
MIREA Pavel 1
PĂTRAȘCU I. 1
Instituţia Rol
Muzeul Județean Teleorman 1
4. neprecizat 2003
Nume Prenume Rol
MIREA Pavel 1
ZAHARIA P. 1
Instituţia Rol
Muzeul Județean Teleorman 1

Bibliografie
1. Mirea, Pavel; Torcică, Ion, 92. Alexandria, jud. Teleorman. Punct "V.V. 07 - Limonagiul", Cronica Cercetărilor aheologice din România. Campania 2019, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2020, 447-451, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=6287&d=Alexandria-Teleorman-V-V-07-%96-Limonagiul-2019 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Mirea, Pavel, Pătrașcu, Ion, Alexandria. Repere arheologice și numismatice, Musica Viva, Ploieşti, 2006, 40, http://www.muzeulteleorman.ro/images/Alexandria_Repere%20arheologice%20si%20numismatice_redus.pdf [Publicaţie]
3. Mirea, Pavel et alii, Studiu arheologic, istoric şi etnografic aferent PUG - ului municipiului Alexandria, jud. Teleorman, Alexandria, 2016 [PUG]