Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN5595.03
NumeNecropola tumulară din epoca bronzului de la Ampoiţa - Peret
JudețAlba
Unitate administrativăMeteş
LocalitateAmpoiţa
PunctPeret
Categoriedescoperire funerară
Tipnecropolă tumulară
Data ultimei modificări a fişei10.12.2014
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Necropolă tumulară  Epoca bronzului timpuriu Coţofeni    
construcţie  Epoca bronzului timpuriu Coţofeni construcţie circulară din bolovani de calcar - "construcţie sacră"  
Amenajare rituală  Epoca bronzului timpuriu Coţofeni Amenajarea este formată din bolovani masivi de calcar, al căror vârf depăşea nivelul actual al solului cu câţiva centimetri, care formau o incintă circulară cu diametrul de cca. 9m.
Cei mai mari bolovani au lungimea de până la 1m şi lăţimea de 0,50-0,60 m, marea majoritate fiind dispuşi în poziţie înclinată, cu faţa mai plată spre interior. La unii poziţia înclinată a fost obţinută prin sprijinirea lor pe alţi doi bolovani amplasaţi în spate, în cazul altora partea inferioară a lespezilor a fost îngropată în sol. Zona centrală a incintei a fost acoperită cu un strat de bolovani de dimensiuni reduse, care nu ajungeau însă până la blocurile care marcau marginea ringului. După demontarea patului de bolovani, care era aşezat direct peste nivelul antic de călcare, au fost descoperite două zone în care fuseseră depuse oase umane dezmembrate, în prima zonă (M1) fiind vorba despre oase de la membrele inferioare, în cel de-al doilea caz (M2) de fragmente din craniu şi de oasele mâinilor. Plasate excentric, cele două depuneri nu par a reprezenta morminte obişnuite, ci mai degrabă depuneri rituale de oseminte, cu atât mai mult cu cât lângă M2 au fost găsite bucăţile unui topor de piatră spart în două şi o râşniţă. De pe nivelul de călcare au mai fost culese rare fragmente ceramice, unele de factură Coţofeni, altele aparţinând Bronzului timpuriu. De asemenea au fost observaţi pigmenţi de cărbune împrăştiaţi pe sol în anumite zone, uneori asociaţi cu suprafeţe de lut puternic arse, indicând probabil anumite practici de purificare prin foc. Destinaţia construcţiei de la Ampoiţa - "Peret" nu este deocamdată foarte clară, oricum ea nu reprezintă un tumul funerar, aşa cum au fost cei cercetaţi anterior în zonă, ci pare să reprezinte o construcţie sacră, destinată unor ceremonii care puteau fi legate de zona funerară din apropiere. Oricum, ea este cea mai veche formă de arhitectură sacră din piatră cunoscută până în prezent pe teritoriul Transilvaniei.
 
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare sistematică 1999 săpăturile doar pt. construcţia "sacră"
Nume Prenume Rol
CIUGUDEAN Horia responsabil
GLIGOR Adrian Membru colectiv
VOINAGHI Marius Membru colectiv
Instituţia Rol
MNUAI 1

Bibliografie
1. Ciugudean, Horia, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 1999, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2000, p. 14-15, nr. 14, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=863 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)