Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN55696.07
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010CJ-I-s-A-06946
NumeNecropola germanică de la Apahida
JudețCluj
Unitate administrativăApahida
LocalitateApahida
ReperDescoperirile se încadrează în zona centrală a satului Apahida, în intersecţia dintre str. Libertăţii cu str. Iuliu Maniu şi la N de această intersecţie.
Utilizare terenlocuire
Categoriedescoperire funerară
Tipnecropolă
DescriereDe-a lungul unui secol, în 1889, 1968 şi 1978, au fost descoperite întâmplător trei morminte princiare, cu inventar bogat, atribuite gepizilor.
ObservațiiCercetările arheologice din 2016 au relevat că avem de-a face cu înmormântări izolate si nu cu o necropolă gepidică plană extinsă.
Data descoperirii1889, 1969, 1978
Suprafața sitului 5000 m2
Data ultimei modificări a fişei30.3.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
mormânt de înhumaţie  Epoca migraţiilor (doua jumătate a sec. V p.Chr.) neprecizată Inventarul constă dintr-o fibulă cu capetele de ceapă de tip târziu, două catarame cu încrustaţii de almandine, o brăţară masivă cu capete îngroşate, un inel cu o cruce şi cu inscripţia Omharus, un al alt inel cu o cruce şi monogramă, iar altul cu patru cruci incizate, şase pandantive prismatice de are atârnă cinci lănţişoare împletite, o piesă de podoabă triunghiulară cu încrustaţii, diferite foi de aur aplicate probabil pe îmbrăcăminte, două căni de argint ai căror pereţi cunt decoraţi cu scene bachice şi ornamente vegetale, două pandantive de argint, o cataramă şi un inel de bronz.

Localizarea este dificil de realizat, însă este vorba probabil de zona garajelor de la sud de actualul parc din spatele şcolii.
 
mormânt de înhumaţie  Epoca migraţiilor (a doua jumătate a sec. V p.Chr.)   Mormântul a fost parţial distrus în timpul descoperirii. Inventarul cuprindea catarame, aplici, rozete, două aplici mari în formă de vultur de la şa, tuburi, globuri etc. Au mai fost identificate şi alte piese de harnaşament din argint şi fier, printre care o spatha aşezată lângă piciorul stâng, un vas de sticlă, fragmente dintr-un vas de bronz, piese de zăbală, un călcâi de lance îmbrăcat în foiţă de aur.

Descoperirea iniţială a fost făcută în 1968, cu ocazia montării unui stâlp de beton. Săpăturile arheologice de salvare din 1969 au demonstrat existenţa mormântului.
 
mormânt de înhumaţie  Epoca migraţiilor (doua jumătate a sec. V p.Chr)   Mormântul a fost descoperit în 1978 sub actualul oficiu poştal. Singura piesă din inventar păstrată a fost o cataramă de aur decorată cu almandine.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare preventivă 2016 Cercetarea preventivă a fost impusă de ridicarea unui market, ocazie cu care s-a putut verifica în suprafaţă o arie totală de 3315 mp.
Nume Prenume Rol
URSUȚIU Adrian responsabil
ILIE-COCIȘ Sorin membru
DAROCZI Tibor-Tamaș membru
LĂZĂRESCU Vlad Andrei membru
STANCIU Andrei membru
Instituţia Rol
IAIA Cluj 5
2. evaluare de teren 2010
Nume Prenume Rol
MARCU Felix 1
CUPCEA George 1
Instituţia Rol
Vandalay Ind SRL 1

Bibliografie
1. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991 [Proiect LMI] (sursa fişei de sit)
2. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis /16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/ 2004, vol., București, 2004, 819, 59 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
3. Crişan, I. H.; Bărbulescu, M.; Chirilă, E.; Vasiliev, V., Winkler, I., Repertoriul arheologic al județului Cluj, Muzeul de Istorie al Transilvaniei, Biblioteca Musei Napocensis V, Cluj-Napoca, 1992, 33 [Repertoriu] (sursa fişei de sit)
4. Marcu, Felix; Cupcea, George, Studiu istoric - comuna Apahida [PUG]
5. Raportul de cercetare preventivă Apahida Punct: lntersecţia drumului European E576 cu DJ 161A, str. Libertăţii nr. 88, Cronica cercetărilor arheologice din România Campania 2016, Institul Național al Patrimoniului, 2016, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=5763&d=Apahida-Cluj-Apahida-com-Apahida-jud-Cluj-Punct-lntersectia-drumului-European-E576-cu-DJ-161A-str-Libertatii-nr-88-2016 [Publicaţie]