Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN132084.15
NumeTumulul de la Ariceştii Rahtivani - Colţul Pădurii
JudețPrahova
Unitate administrativăAriceştii Rahtivani
LocalitateAriceştii Rahtivani
PunctColţul Pădurii (T 30)
ReperSitul se află la 100 de m de colţul nord vestic al pădurii Crângul lui Bot, la 80 m nord de DN 72 şi la vest de un depozit de pământ.
Forma de reliefcâmpie
Utilizare terenagricultură
Categoriedescoperire funerară
Tiptumul
Descriere1 m înălţime şi 45 m diametru
ObservațiiTumulul a fost descoperit în urma unei cercetări preventive ca urmare a construirii unei hale industriale.
DescoperitorFrînculeasa Alin
Data descoperirii2015
Suprafața sitului 2000 mp
Stare de conservareprecară / 27.05.2015
Riscuri antropiceDemolare: 3 / 27.05.2015
Regim de proprietateprivat
Data ultimei modificări a fişei19.10.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Tumul  Epoca bronzului timpuriu   Tumul este aplatizat.
Au fost descoperite 4 complexe, dintre care două reprezentau morminte de inhumaţie notate cu siglele M.1 şi M.2, la care se adaugă două gropi notate cu siglele Gr.1 şi Gr. 2.
Mormântul 1 (M.1) - este un mormânt secundar, descoperit în suprafaţa de nord-est a movilei (C) relativ aproape de centru, săpat în mantaua acesteia, identificat la adâncimea de -0,48 m faţă de suprafaţa actuală. Fundul gropii atingea -0,68 m, era orientată pe direcţia vest-est, avea formă neregulată, rectangulară cu colţurile rotunjite în partea de vest ce era mai lată şi oarecum ovală în zona estică, mai îngustă. Avea următoarele dimensiuni: lungime 1,5 m, lăţime maximă 1,2 m în zona de vest, lăţime 0,7 m în zona estică. Mormântul conţinea resturile osteologice a doi indivizi adulţi. M1.A - Defunctul era un adult ce fusese depus în decubit dorsal, orientat pe direcţia vest-est, cu mâinile întinse de-a lungul corpului, iar picioarele fuseseră iniţial îndoite de la genunchi şi ridicate. În momentul descoperirii femurele se păstrau în poziţia iniţială în timp ce tibiile erau deja aproape în totalitate distruse de un gang de animal. Distrugeri similare au mai fost observate în zona toracică şi cea craniană. Determinare antropologică: adult, indeterminabil. M1.B - Defunctul, era depus în stânga îndividului A, din scheletul acestuia s-au păstrat câteva oase lungi şi părţi din craniu. Picioarele par să fi fost îndoite către stânga, însă poziţia nu a putut fi determinată. Au fost observate şi urme de ocru roşu. Determinare antropologică: adult, indeterminabil.
Mormântul 2 (M.2) - este mormântul primar, peste care a fost ridicată movila, amplasat în centrul acesteia. A fost identificat în suprafaţa de sud-est a movilei (D), la -0,85 m adâncime. Groapa a fost săpată de la nivelul antic şi perfora stratul natural de pietriş. Era orientată pe direcţia SSE-NNV, avea formă rectangulară cu colţurile rotunjite şi se îngusta către fund. Avea următoarele dimensiuni: în partea superioară: lungime 1,83 m şi lăţime 1,22 m; pe fundul gropii: lungime 1,45 m şi lăţime 0,88 m. Adâncimea maximă atingea -1,77 m de la nivelul actual al movilei, de la nivelul de săpare groapa avea 0,85 m adâncime. Pietrişul natural excavat a fost depus circular în jurul gropii, amenajându-se un ring cu diametrul ce varia între 5,2 m şi 6 m şi înălţimea de circa 0,25-0,35 m. Defunctul, a fost descoperit într-o stare bună de conservare. Era orientat pe direcţia SSE-NNV, depus în poziţie chircită pe partea dreaptă. Determinare antropologică: sex masculin, vârsta - 33-42 ani. Inventarul funerar era compus din mai multe obiecte de podoabă din cupru, caolin/talc, dentalium?, ce formau un colier, depus la gâtul defunctului: un pandantiv Brillenspirale din cupru, 6 perle tubulare de cupru, 1 mărgică tubulară din dentalium?, trei mărgele de caolin/talc întregi, una în stare fragmentară, urme de la încă două. Urme de ocru au fost descoperite în zona gâtului şi a membrelor superioare ale defunctului. De asemenea, sub pandantiv au fost identificate posibile urme de lemn, iar în zona gâtului urme de materiale organice.
 

Bibliografie
1. Paveleț, Eugen, 2015 [Fişă de sit]
2. Frînculeasa, Alin, Adresă înştiinţare, nr. 453/07.05.2015, 2015 [Document administrativ]