Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN49787.06
NumeSitul arheologic Băbeni - Ţurţudău
JudețBuzău
Unitate administrativăTopliceni
LocalitateBăbeni
PunctŢurţudău
ReperLa sud-vest de sat, la circa 0,6 km de biserica cu hramurile "Sf. Nicolae" şi "Adormirea maicii Domnului", din fostul sat Drăgheşti.Pe terasa înaltă de pe malul drept al râului Râmnicu Sărat.
Forma de reliefterasă
Utilizare terenagricultură
Categorielocuire civilă
Tipaşezare
DescriereLa cca 0,6 km SV de biserică, în marginea terasei superioare a Râmnicului Sărat cât şi pe botul de terasă ce se desprinde către NE, a fost găsit un material arheologic compus din fragmente ceramice, chirpici şi silex.
Au fost descoperite fragmente ceramice Stačevo-Criş, un singur fragment de la un vas cu toartă perforată vertical şi urme de decor incizat, caracteristic repertoriului ceramic Gumelniţa / Stoicani-Aldeni. Cele mai multe fragmente ceramice îşi găsesc analogii în olăria Monteoru. Dintre acestea din urmă, câteva fragmente de la ceşti din pastă fină, prin ornamentaţia constând din linii incizate, încadrate de mici alveole, sau din brâu cu mici impresiuni, pot fi atribuite stilului decorativ Monteoru Ic3. Unei etape mai târzii, eventual Ic2-Ic1, i-ar putea aparţine alte câteva fragmente de ceşti, care poartă un decor din linii în relief sau din incizii late. Au fost descoperite şi două fragmente modelate la roată care se pot încadra larg în prima jumătate a mileniului I p. Chr.
Data descoperirii2004
Suprafața sitului cca. 10 ha
Stare de conservaremedie / 21.11.2017
Riscuri antropiceAfectare parţială: 3 / 08.01.2018
Regim de proprietateprivat
Data ultimei modificări a fişei23.1.2018
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Neolitic (mil. VI î.e.n.) Starcevo - Criş La cca 0,6 km SV de biserică, în marginea terasei superioare a Râmnicului Sărat cât şi pe botul de terasă ce se desprinde către NE, a fost găsit un material arheologic compus din fragmente ceramice, chirpici şi silex.
Au fost descoperite fragmente ceramice Stačevo-Criş.
 
  Eneolitic (mil. V î.e.n.) Gumelnita/Stoicani-Aldeni A fost descoperit un singur fragment de la un vas cu toartă perforată vertical şi urme de decor incizat, caracteristic repertoriului ceramic Gumelniţa / Stoicani-Aldeni.  
  Epoca bronzului (mil. III-II î.e.n.) Monteoru Cele mai multe fragmente ceramice îşi găsesc analogii în olăria Monteoru. Dintre acestea din urmă, câteva fragmente de la ceşti din pastă fină, prin ornamentaţia constând din linii incizate, încadrate de mici alveole, sau din brâu cu mici impresiuni, pot fi atribuite stilului decorativ Monteoru Ic3.  
  antichitate (prima jumatate a mil. I î.e.n.)   Au fost descoperite şi două fragmente modelate la roată care se pot încadra larg în prima jumătate a mileniului I p. Chr.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. 2017
Nume Prenume Rol
MATEI Sebastian 1
MUNTEANU Roxana 1
DINU Cătălin 1
GARVĂN Daniel 1
Instituţia Rol
Muzeul Judeţean Buzău 1
2. 2004
Nume Prenume Rol
SÂRBU Dan 1
MATEI Sebastian 1
Instituţia Rol
Muzeul Judeţean Buzău 1

Bibliografie
1. Sârbu D., Matei S., Contribuţii la repertoriul arheologic al bazinul superior al Râmnicului Sărat. Cercetări de suprafaţă în 2003-2004, Mousaios, X, Buzau, 95-120 [Publicaţie]