Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN91358.02
NumeSitul arheologic de la Bălata - Pe Teleci/Teleghi
JudețHunedoara
Unitate administrativăŞoimuş
LocalitateBălata
PunctPe Teleci/Teleghi
Reperzona cercetată se află pe terasa înaltă a mureşului, spre interiorul acesteia, fiind mărginită spre E de un bot proeminent
Reper hidrografic - numeMureş
Reper hidrografic - tiprâu
Forma de reliefpodiş
Utilizare terenagricultură
DescriereLa suprafaţa sitului se observă existenţa unei zone de forma unei muchii mai înalte care străbate, de la s la N, lotul supus cercetării. Scopul săpăturii arheologice preventive a fost acela de a identifica eventualele vestigii pe terenul pe care se va realiza construcţia obiectivului propus şi verificarea stratigrafiei zonei. Pentru a cerceta întregul areal vizat au fost deschise 14 suprafeţe de dimensiuni variabile. Amplasarea şi orientarea acestora a fost determinată de amprenta la sol a viitoarelor construcţii. De asemenea, pentru cercetarea în întregime a complexelor arheologice descoperite au fost deschise trei casete şi a fost desfiinţat martorul dintre suprafeţele Sp I şi Sp V.
În urma cercetării au fost descoperite 26 complexe arheologice.
ObservațiiSăpătura preventivă s-a realizat pe baza autorizaţiei nr. 151/2014, emisă de Ministerul Culturii şi a fost efectuată la cererea beneficiarului, Episcopia Ortodoxă a Devei şi Hunedoarei, care doreşte să construiască obiectivul: Schit ortodox „Sf. Irodion de la Lainici, Sf. Doctori fără de arginţi Cosma şi Demian”, sat Bălata, comuna Şoimuş, judeţul Hunedoara.
Data descoperirii2011
Stare de conservareprecară / 24.02.2016
Riscuri antropiceAgricultură intensivă: 5 / 24.02.2016
Data ultimei modificări a fişei24.02.2016
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Atestare documentară Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Hallstatt (sec. VI-V î.Hr.) neprecizată Ceramica hallstattiană este de bună calitate, bine arsă, iar culoarea este variabilă, de la cărămiziu la brun şi cenuşiu. Din cauza fragmentării excesive nu pot fi recunoscute prea multe tipuri ceramice. Totuşi, câteva fragmente au făcut parte din oale şi străchini. Decorul este sărac, constând în proeminenţe alungite, butoni, brâuri simple sau alveolate şi caneluri pe buza vaselor.  
Aşezare  Epoca migraţiilor (sec. V-VI) neprecizată Ceramica din epoca migraţiilor este, în cea mai mare parte, de factură grosieră, degresată cu nisip, lucrată la mână sau la roata înceată, de culoare neagră, brună sau cenuşie. Există şi câteva fragmente de vase fine, lucrate la roată, cu pereţi subţiri, de culoare cenuşie. Dintre formele ceramice pot fi recunoscute oale, ulcioare, tigăi.  
Aşezare  Epoca medievală timpurie (sec. VIII-IX) neprecizată Ceramica din Evul mediu timpuriu este lucrată la roată, de factură semifină şi grosieră, având culoarea neagră sau cenuşie. Ca forme ceramice întâlnim oale, ulcioare, străchini.  
mormânt de înhumaţie  neprecizată   Din mormântul de inhumaţie descoperit (Cx 8) provin două fibule digitate din bronz şi două mărgele de sticlă.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. diagnoză 2014
Nume Prenume Rol
RIŞCUŢA Nicolae-Cătălin 1
BĂRBAT Ioan Alexandru 1
BARBU Ioana Lucia 1
CRISTESCU Cătălin 1
MARC Antoniu Tudor 1
BĂRBAT Oana-Cornelia 1
Instituţia Rol
MCDR Deva 1

Bibliografie
1. Rişcuţa, Cătălin Nicolae, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2014, Institutul Național al Patrimoniului, 2015, 189-190, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=5447&d=Balata-Soimus-Hunedoara-Balata-%96-Pe-Teleci/Teleghi-2014 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)