Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN75677.02
NumeSitul arheologic de la Băleni - Imaşul de pe Coasta Buhociu
JudețGalaţi
Unitate administrativăBăleni
LocalitateBăleni
PunctImaşul de pe Coasta Buhociu
ReperAşezarea este situată pe un versant de prăbuşire de pe Coasta Buhociu (numit Imaşul de pe Coasta Buhociu), în partea de sud-vest a satului Băleni, com. Băleni, jud. Galaţi, între grădinile ultimelor case şi ferma zootehnică.
Forma de reliefpodiş
Categorielocuire
Tipaşezare
DescriereCercetările de teren din etapa diagnosticului arheologic au dus la descoperirea câtorva fragmente ceramice care au fost încadrate cultural şi cronologic epocii Latène şi secolului al XVIII-lea. Din păcate, întreaga zonă a fost afectată de numeroasele lucrări edilitare din zonă (drumuri de acces, canale de irigaţie, staţii de pompare apă, fermă zootehnică, stâni etc.), care au afectat situl de-a lungul timpului.
DescoperitorMihalache Brudiu
Data descopeririianii 80 ai secolului trecut
Stare de conservareprecară / 26.08.2019
Riscuri antropiceAfectare parţială: 3 / 26.08.2019
Data ultimei modificări a fişei26.8.2019
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  secolul al IV-lea d. Hr. (La tène) Sântana de Mureş    
  secolul al XVIII-lea (epoca modernă)      
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare preventivă 2013 Cercetarea arheologică preventivă a avut drept scop investigarea invazivă a sitului arheologic din punctul Băleni—Imașul de pe Coasta Buhociu în trei zone în care vor fi amplasați stâlpi de la o rețea electrică aeriană, în vederea obținerii certificatului de descărcare de sarcină arheologică pentru proiectul de investiție Linia aeriană electrică 110 kv Băleni—Fârțănești. Cercetarea arheologică preventivă s-a realizat în baza Diagnosticul arheologic (autorizație pentru dignostic arheologic nr. 237/2012), întocmit de același colectiv de cercetare, precum și în baza Proiectului de cercetare arheologică preventivă, care au fost depuse la Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Galați și la Direcția Patrimoniu Cultural din cadrul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, obținându-se Autorizația pentru cercetare arheologică preventivă nr. 8/2013. În urma evaluării bibliografice și de teren s-a putut constata că un stâlp al liniei electrice aeriene (stâlp nr. 16) va fi plasat în zonă în care arheologul Mihalache Brudiu a identificat o așezare de sec. IV d.Hr., cunoscută cu numele de Băleni—Imașul de pe Coasta Buhociu.
Nume Prenume Rol
COTIUGĂ Vasile 1
URSULESCU Nicolae 1
CROITORU Costin Emilian 1
ASĂNDULESEI Andrei
Instituţia Rol
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași 1

Bibliografie
1. Cotiugă, Vasile, Raportt de cercetare arheologică preventivă, 2013, 11 [raport] (sursa fişei de sit)