Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   75677.01
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   GL-I-m-A-02975.01
Nume   Valul de pământ din epoca migraţiilor de la Băleni - Valul lui Atanaric din punctul Valea Rea
Județ   Galaţi
Unitate administrativă   Băleni
Localitate   Băleni
Punct   Valea Rea
Reper   Monumentul se află la aproximativ 3 km vest de satul Băleni, pe partea dreaptă a soselei Băleni - Cudalbi, în zona cunoscută sub numele de Valea Rea.
Reper hidrografic - nume   Valea Rea
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   deal
Categorie   locuire
Tip   sistem defensiv
Descriere   Valul are capătul de est în lunca Prutului, de pe teritoriul comunei Stoicani, până în dreptul localităţilor Brăhăşeşti-Toflea, pe malul stâng al Siretului, în partea de nord-vest a judeţului Galaţi. Fortificaţia care brăzda sudul Moldovei între Prut şi Siret se compunea dintr-un val şi şanţul din faţa acestuia, orientat spre sud. Valul a fost construit din pământul scos de la săparea şanţului. După cum a arătat sondajul practicat de R. Vulpe în 1949 în pădurea Prisaca, din raza localităţii Ţepu (la 6 km est de Nicoreşti), pământul nu a fost aruncat la întâmplare, ci s-a constituit mai întâi un miez de lut (care să dea consistenţă valului) şi apoi valul a fost înălţat cu pământ negru.
Observații   În zona de interes, valul lui Athanaric traversează de la sud-est la nord-vest Colinele Covurluiului şi numeroasele văi, între care Dealul Valea Rea şi pârâul Valea Rea. Valul mai este vizibil doar pe alocuri, în rest fiind nivelat prin lucrări agricole şi de lucrările hidrotehnice. Reconstituirea traseului s-a făcut cu destulă dificultate, prin toponimie, prin mărturiile localnicilor, prin sesizarea, la suprafaţa solului, a două dungi paralele cu culori deosebite (traseul şanţului de nuanţă mai închisă şi cel al valului cu nuanţă mai deschisă), iar în câteva locuri s-au făcut verificări prin mici sondaje arheologice.
Descoperitor   C. Schuchhardt
Data descoperirii   secolul al XIX-lea
Data ultimei modificări a fişei   04.02.2022
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Val  Epoca migraţiilor (secolul II - IV)        
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare arheologică preventivă 2013

Cercetarea arheologică s-a realizat în zonele în care lucrările de construcție ale drumurilor de acces, platformelor și șanțurilor liniei electrice îngropate vor afecta monumentul antic. Pentru aceasta cercetare s-a stabilit, prin Proiectul de cercetare arheologică preventivă, realizarea a unui număr de 12 secțiuni (SI – SXII), cu lungimi diferite (între 15 și 25 m) și lățimea de 2 m, dispuse astfel încât să includă toate zonele în care monumentul antic va fi afectat.

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași COTIUGĂ Vasile
URSULESCU Nicolae
CROITORU Costin Emilian
ASĂNDULESEI Andrei

Bibliografie
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. II, București, 2004, p. 1204, 1205, poz. 16, 20, https://patrimoniu.ro/images/lmi-2004/Sibiu.pdf [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
2. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991, https://patrimoniu.ro/images/lmi-old/lmi-sibiu-1991.pdf [Proiect LMI] (sursa fişei de sit)
3. Cotiugă, Vasile, Raport de cercetare arheologică preventivă, 2013 [raport] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll