Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   45771.01
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   BZ-II-m-A-02360
Nume   Biserica cu hramul "Sf. Nicolae" din Bâscenii de Jos
Județ   Buzău
Unitate administrativă   Calvini
Localitate   Bâscenii De Jos
Adresa   satul Bâscenii de Jos, comuna Calvini.
Reper   Biserica se afla la aprox. 766m de râul Bâsca Chiojdului
Reper hidrografic - nume   Bâsca Chiojdului
Reper hidrografic - tip   râu
Utilizare teren   locuire
Categorie   structură de cult
Tip   edificiu religios
Data ultimei modificări a fişei   17.12.2021
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Biserică  Epoca medievală târzie (sec.XVIII) românească  

Biserica a fost ctitorită de vătaful de plai Tudor Săseanu pe locul unei biserici anterioare din lemn, fiind pictată în 1797, apoi reparată în 1863 ţi 1879. Din anul 2000 au început cercetările arheologice necesare detalierii proicetului de restaurare-consolidare. Biserica a avut o singură etapă de construire, zidăria fiin realizată din asize de cărămizi, dispuse pe lunf şi lat şi din bolovani de râu şi rare cărămizi de epocă la nivel de fundaţie. După terminarea bisericii au fost construite zidul de incintă şi o casă de pe latura de sud. Casa avea câteva dependinţe, între care şi o pivniţă.

Nu este clară relaţia cronologică dintre turnul de poartă, zidul de incintă şi biserica actuală. Este limpede că turnul de poartă este ulterior bisericii din anul 1775, cât şi primului zid de incintă, el putând fi contemporan cu refacerea din 1832 a lui Procopie Naum. Prezenţa unei biserici de lemn cu hramul "Sf. Îngeri", ctitorie a lui Stan Mărgineanu-Săseanu este atestată documentar, dar nu a fost pusă în evidenţă de cercetarea arheologică actuală. Având în vedere că evoluţia bisericilor de lemn din această parte de ţară ne este foarte puţin cunoscută, descoperirea şi cercetarea ei, în cazul unor lucrări la interiorul bisericii, ar fi foarte necesară.

BZ-II-m-A-02360.01 
necropolă  Epoca medievală (sec. XVIII) neprecizată  

În interiorul bisericii, cu cea mai mare probabilitate în pronaos şi în partea de pridvor, necercetate arheologic, există morminte ale membrilor familiei ctitorilor. Alături de acestea, este probabil să mai existe morminte anterioare bisericii actuale care ar putea data această primă biserică de lemn.

BZ-II-m-A-02360.02 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare de salvare 2000

* LUPU Emil
* RÂNJA Cristian
Abral Artproduct * *
Ludocris SRL * *
ONPP * *

Bibliografie
1. Lupu, Emil, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2001, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2002, 53-54, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=1249 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, p. 698, poz. 560 [Ordin MCC]
 
Fotografii sit

Scroll