Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN155733.05
NumeSitul arheologic de la Beba Veche - Beba Veche 1
JudețTimiş
Unitate administrativăBeba Veche
LocalitateBeba Veche
PunctBeba Veche 1
ReperSitul arheologic se află la 1,89 km sud-est de biserica ortodoxă din Beba Veche, 5,8 km sud-vest de biserica catolică din Cherestur, la 5,5 km nord-est de biserica catolică din Rabe şi 1,54 km sud de şoseaua Beba Veche-Cheglevici (DJ682); se află la 650 m est de un pârâu care traversează localitatea Beba Veche şi la 125 m nord de pârâul Cociohat.
Forma de reliefgrind
Utilizare terenagricultură
Categorielocuire
Tipaşezare
DescriereSitul arheologic este amplasat pe un grind mai înalt cu cca. 2 m faţă de terenul din jur.
Data ultimei modificări a fişei13.5.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Neolitic târziu (mil. V-IV a.Chr.) Tisa Fragmentele ceramice descoperite aici se împart în trei categorii distincte: ceramică grosieră cu suprafeţe netezite şi degresată cu cioburi pisate, ceramică semifină cu suprafeţe netezite
şi degresată cu nisip fin sau nisip cu bobul mare şi ceramică fină degresată cu nisip fin şi cu suprafeţe lustruite. Decorurile întâlnite pe ceramica grosieră sunt realizate prin incizare sau modelarea unor alveole în zona buzei. Pe ceramica semifină apar incizii umplute cu o pastă albă asociate cu alveole sau numai incizii.
 

Bibliografie
1. Rogozea, Octavian-Cristian, Descoperiri neolitice și eneolitice recente din județul Timiș (III), Patrimonium Banaticum - Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, VII, Mega, Cluj-Napoca, 2017, 9, https://culturatimis.ro/wp-content/uploads/2018/11/Patrimonium-Banaticum-7-cu-coperta-1-1.pdf [Publicaţie] (sursa fişei de sit)