Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN155733.06
NumeSitul arheologic de la Beba Veche - Beba Veche 2
JudețTimiş
Unitate administrativăBeba Veche
LocalitateBeba Veche
PunctBeba Veche 2
ReperSitul arheologic se află la 2,1 km sud-est de biserica ortodoxă din Beba Veche, 5 km sudvest de biserica romano-catolică din Cherestur, 5,1 km nord-est de biserica romano-catolică din Rabe şi la 1,72 km sud de şoseaua Beba Veche-Cherestur (DJ 682), la 100 m sud de pârâul Cociohat.
Forma de reliefmeandru
Utilizare terenagricultură
Categorielocuire
Tipaşezare
DescriereSitul arheologic este amplasat pe un meandru mai înalt cu aproximativ 2 m faţă de relieful
din jur.
Data ultimei modificări a fişei13.5.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Neolitic târziu (mil. V-IV a.Chr) Tisa Materialul arheologic este asemănător materialelor arheologice din punctul Bebe Veche-1, ceramica din acest punct are aceleaşi caracteristici morfologice. Decorurile întâlnite sunt compuse din incizii umplute cu pastă albă şi sunt asociate sau nu cu alveole. Ceramica are suprafeţele distruse şi un aspect făinos. Aici, alături de fragmentele ceramice au fost descoperite şi piese litice, mai precis un fragment dintr-o lamă şi o aşchie.  

Bibliografie
1. Rogozea, Octavian-Cristian, Descoperiri neolitice și eneolitice recente din județul Timiș (III), Patrimonium Banaticum, VII, Mega, Cluj-Napoca, 2017, 10, https://culturatimis.ro/wp-content/uploads/2018/11/Patrimonium-Banaticum-7-cu-coperta-1-1.pdf [Publicaţie] (sursa fişei de sit)