Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   32492.10
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   BN-II-m-B-01615
Nume   Castelul Bethlen din Beclean - Primăria Beclean
Județ   Bistriţa-Năsăud
Unitate administrativă   Oraş Beclean
Localitate   Beclean
Adresa   Aleea Ghiocelului nr. 6
Punct   Primăria Beclean
Forma de relief   terasă
Utilizare teren   locuire
Categorie   construcţie
Tip   castel
Descriere   Prima atestare documentară a aşezării Beclean apare în forma de Bethlem în anul 1305. În 1438 membrii familiei Bethlen au câştigat deja dreptul de a construi o cetate din piatră sau o cetate întărită cu palisadă, dar aceasta a fost construită numai în jurul anului 1543. renascentistă cu patru bastioane de colţ. În incinta cetăţii se aflau mai multe clădiri şi o capelă. După războaiele conduse de Francisc Rákóczi II. (1703-1711), administrarea austriacă a demolat cetatea, care după anul 1712 nu mai apare în izvoare. Castelul contelui Pál Bethlen a fost construit în apropierea fostei cetăţi.
Se pare că actualul castel a fost construită prin reclădirea unui castel din secolul al XVII-lea. Pe parcursul construcţilor, l-au păstrat cele două turnuri de colţ, dar frontonul baroc a fost transformat, şi vechiul castel a fost supraetajat cu un nivel. La începutul anilor 80 i-a fost adăugată o sală de spectacole.
Stare de conservare   bună / 28.02.2017
Data ultimei modificări a fişei   02.03.2017
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Castel  Epoca modernă (sec. XVIII-XIX)    

Castelul cu două niveluri are o planimetrie asimetrică, care dezvăluie urmele mai multor intervenţii. Nucleul clădirii este o aripă alungită care se află orientată în direcţia nord-sud. O sală festivă de mari dimensiuni şi trei încăperi mai mici pe partea sudică alcătuiesc nucleul clădirii la parter. Această aripă este flancată la margini de câte o încăpere alungită, care fac legătura între aripa centrală şi cele două turnuri hexagonale de la colţurile clădirii. În centrul aripei principale se află un rezalit în trei axe, de care se leagă terasa prin care se face intrarea în clădire. Rezalitul cuprinde în interiorul lui casa principală de scări. Perpendicular pe aripa principală se întinde o aripă cu cinci încăperi.
La etajul clădirii repartizarea încăperilor se aseamănă, cu mici diferenţe, cu repartizarea camerelor de la parter. O importantă diferenţă este, că turnul nordic este mai scund în comparaţie cu turnul sudic, având numai un singur nivel. Asemănător turnului nordic, sala de spectacole, care se întinde pe partea nordică a clădirii, are un singur nivel, tavanul ei fiind mai înălţat. Subsolul clădirii are patru încăperi boltite.
În anii 1980 faţada principală a suferit unele modificări. Ferestrele aripei, aflate la nord de rezalitul central, au fost înzidite, iar aripa a fost înălţată, rezultând în acest fel sala de spectacole.
Amenajarea interioară de odinioară a castelului nu este cunoscută, numai interiorul casei de scări al rezalitului faţadei principale aminteşte de interiorul din jurul anului 1900, cu lambriul şi scările cu parapet strunjit. La etaj vis-a-vis de scara principală, se vede un cămin istoricizant din teracotă verde smălţuită, decorat cu o bogată ornamentaţie cu caracter renascentist-târziu: brâu cu denticule, ove, festoane din flori şi fructe.

BN-II-m-B-01615 
Castel  Epoca medieval dezvoltată (sec. XVII)        
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. evaluare de teren 2011

* GAIU Corneliu
S.C. Vanderlay S.R.L. * *

Bibliografie
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, p. 286, poz. 577 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
2. Kádár, József, Szolnok-Doboka vármegye monográphiája, II, 1900, 153-194 [Publicaţie]
3. Lukinich, Imre, A bethleni gróf Bethlen család története, Budapesta, 1927, 556-557 [Publicaţie]
4. Gaiu, Corneliu, 2011 [Fişă de sit]
 
 
Scroll