Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN26813.02
NumeBiserica medievală de la Beiuş - Cimitirul catolic
JudețBihor
Unitate administrativăMunicipiul Beiuş
LocalitateBeiuş
PunctCimitirul catolic
Utilizare terenlocuire
Categoriestructură de cult/religioasă
Tipbiserică şi necropolă
DescriereZidită potrivit documentelor în prima treime a secolului al XV-lea ( mai precis după 1417), biserica a fost cel mai important " bastion " catolic din regiunea de sud-est a Bihorului, bazându-şi autoritatea şi pe garnizoana militară din cetatea Finişului, aflată la numai 6 km. vest de oraşul Beiuş. Castelanul de Finiş a pierdut autoritatea asupra Beiuşului după 1441 când localitatea este amintită ca oraş. Zidirea bisericii este legată şi de personalitatea episcopului orădean Andrea Scolari.
Ruinată în secolul al XVII-lea, după ocuparea regiunii de către turci, biserica a fost definitiv părăsită în secolul al XVIII-lea, după ridicarea unui nou lăcaş, în piaţa centrală.
Data ultimei modificări a fişei7.12.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
necropola  Epoca medievală (sec. XV-XVIII)   Materialul arheologic descoperit este relativ sărac. Ceramica, majoritatea de uz comun cu buză evazată şi teşitură interioară pentru capac, fragmente de crăticioare cu trei picioare smălţuite vernil sau maro, precum şi ceramică smălţuită, lucrată la roată rapidă, cu teşitură interioară pentru capac şi toate. Încadrarea cronologică a ceramicii este largă - secolul al XVI-lea. Se distinge un singur fragment ceramic mai vechi - probabil din secolul al XV-lea. S-au găsit de asemenea fragmente de cahle - oale, nesmşlţuite. Piesele din fier cuprind piroane, balamale şi cuie. Interiorul bisericii, demolat integral de localnici este presărat cu fragmente de cărămidă, pietre de carieră sparte - unele fasonate - provenite din elevaţia zidurilor. Cercetând aceste rămăşiţe nu au fost sesizate profilaturi. În secţiunea S 1, la o adâncime de 1,90m. a fost descoperit un craniu uman. Cercetat, scheletul amintit nu a avut nici un inventar. Orientarea lui a fost est - vest.  
Biserică  Epoca medievală (sec. XV-XVII) neprecizată    
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare sistematică 1999
Nume Prenume Rol
MARTA Doru responsabil
Instituţia Rol
MTC Oradea 1

Bibliografie
1. Doru, Marta, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 1999, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2000, p. 18, nr. 21, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=853 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)