Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN155920.21
NumeAşezarea neolitică de la Biled - Obiectiv 10
JudețTimiş
Unitate administrativăBiled
LocalitateBiled
PunctObiectiv 10
ReperSitul se află la 3 km nord-est de biserica catolică din Biled, la 5,5 km sud-vest de biserica ortodoxă română din Satchinez şi la 8,2 km vest de biserica ortodoxă din Hodoni, la 200 m nord de pârâul Apa Mare.
Forma de reliefterasă
Categorielocuire
Tipaşezare
ObservațiiÎn hotarul localităţii Biled materiale arheologice care pot fi datate în neoliticul dezvoltat au fost amintite de către Florin Medeleţ şi Ion Bugilan la cca. 2,5 km nord-est de vatra satului, la hotarul cu localitatea Satchinez, în dreapta drumului de legătură Biled-Satchinez, în preajma unei movile. Şi Florin Draşovean menţionează la bifurcaţia şoselei spre Biled (dinspre Satchinez), după staţia de compresare Satchinez o aşezare datată în faza A3/B1 a culturii Vinča. O nouă cercetare de teren făcută de O. C. Rogozea şi Victor Bunoiu în 22.01.2015 a permis reidentificarea acestui punct.
DescoperitorVictor Bunoiu, Octavian Rogozea
Data descoperirii2015
Data ultimei modificări a fişei24.2.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Neolitic dezvoltat Vinča Puţinele fragmente ceramice descoperite aici aparţin speciei grosiere şi fine. Ceramica grosieră este caracterizată de o ardere oxidantă, suprafeţe netezite şi degresate cu cioburi pisate. Ceramica fină, degresată cu nisip fin, are suprafeţele lustruite şi este arsă într-o atmosferă reductantă. Decorurile sunt compuse din benzi incizate.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. evaluare de teren 2015
Nume Prenume Rol
BUNOIU Victor 1
ROGOZEA Octavian-Cristian 1
Instituţia Rol
Direcția Județeană de Cultură Timiș 1

Bibliografie
1. Rogozea, Octavian-Cristian, Descoperiri neolitice și eneolitice recente din județul Timiș (III), Patrimonium Banaticum, 2017, 10 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)