Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   155920.21
Nume   Aşezarea neolitică de la Biled - Obiectiv 10
Județ   Timiş
Unitate administrativă   Biled
Localitate   Biled
Punct   Obiectiv 10
Reper   Situl se află la 3 km nord-est de biserica catolică din Biled, la 5,5 km sud-vest de biserica ortodoxă română din Satchinez şi la 8,2 km vest de biserica ortodoxă din Hodoni, la 200 m nord de pârâul Apa Mare.
Reper hidrografic - nume   Apa Mare
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   terasă
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Observații   În hotarul localităţii Biled materiale arheologice care pot fi datate în neoliticul dezvoltat au fost amintite de către Florin Medeleţ şi Ion Bugilan la cca 2,5 km nord-est de vatra satului, la hotarul cu localitatea Satchinez, în dreapta drumului de legătură Biled-Satchinez, în preajma unei movile. Şi Florin Draşovean menţionează la bifurcaţia şoselei spre Biled (dinspre Satchinez), după staţia de compresare Satchinez o aşezare datată în faza A3/B1 a culturii Vinča. O nouă cercetare de teren făcută de O. C. Rogozea şi Victor Bunoiu în 22.01.2015 a permis reidentificarea acestui punct.
Descoperitor   Victor Bunoiu, Octavian Rogozea
Data descoperirii   2015
Data ultimei modificări a fişei   01.04.2022
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Neolitic dezvoltat Vinča  

Puţinele fragmente ceramice descoperite aici aparţin speciei grosiere şi fine. Ceramica grosieră este caracterizată de o ardere oxidantă, suprafeţe netezite şi degresate cu cioburi pisate. Ceramica fină, degresată cu nisip fin, are suprafeţele lustruite şi este arsă într-o atmosferă reductantă. Decorurile sunt compuse din benzi incizate.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. evaluare de teren 2015

Direcția Județeană de Cultură Timiș BUNOIU Victor
ROGOZEA Octavian-Cristian

Bibliografie
1. Rogozea, Octavian-Cristian, Descoperiri neolitice și eneolitice recente din județul Timiș (III), Patrimonium Banaticum, 2017, 10 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll