Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN32401.106
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010BN-II-m-A-01727
NumeBiserica medievală evanghelică de la Bistriţa - cartier Viişoara
JudețBistriţa-Năsăud
Unitate administrativăMunicipiul Bistriţa
LocalitateBistriţa
Punctcartier Viişoara
ReperBiserica parohială evanghelică este amplasată în punctul central al Ansamblului urban medieval Bistriţa, în funcţie de care s-a constituit reţeaua stradală şi care domină prin proporţii şi silueta sa acest ansamblu.
Categoriestructură de cult/religioasă
Tipbiserică
DescriereBiserica medievală evanghelică de la Bistriţa - cartier Viişoara este azi biserica ortodoxă cu hramul "Sf. Nicolae".
ObservațiiCercetările arheologice din anul 1992, legate de începerea lucrărilor de restaurare au constat din deschiderea unor secţiuni şi casete atăt în exterior cât şi în interiorul bisericii. A fost precizat nivelul de fundare a bisericii, au fost identificate fundaţii anterioare actualei construcţii fără a putea reda, din cauza caracterului restrâns al cercetării, evoluţia planimetrică a bisericii şi au fost cercetate, atât în biserică cât şi în afară o serie de morminte. Cercetările din anul 2007 - 2008, din exteriorul bisericii, au înregistrat fundaţii ale unei capele mortuare pe latura sudică a navei şi a vechii sacristii pe cea nordică. Totodată au putut fi stabilite nivelurile de fundare şi identificate mai multe etape constructive ale monumentului.
Regim de proprietateprivat
Data ultimei modificări a fişei25.10.2010
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Biserică  Epoca medievală (sec. XV - XVI) neprecizată Se presupune că este primul lăcaş de cult ridicat de către comunitatea de colonişti aşezată aici după mijlocul secolului al XII-lea. Cert este că la 1319 jumătate din dijma papală ce trebuia încasată de la parohia bistriţeană era de 10 mărci, aceasta fiind prima precizare documentară a bisericii din Bistriţa. Documente ulterioare permit reconstituirea aspectului bisericii cu hramul Sf. Nicolae din Bistriţa sub forma unui lăcaş de tip basilical cu două turnuri ce flancau portalul vestic. La sud de biserică era o capelă închinată Sf. Mihail iar la nord o alta închinată Sf. Dorethea. În a doua jumătate a sec. XV are loc o extindere a bisericii şi adoptarea unui plan de tip Hallenkirschen şi construirea turnului actual. O amplă transformare şi restructurare a bisericii a avut loc între 1560 - 1563.Turnul a fost ridicat între 1470 şi 1519.  

Bibliografie
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, 299, poz. 745 [Ordin MCC]
2. Gaiu, Corneliu, Cronica Cercetărilor Arheologice din România, Campania 2008 - VALACHICA XXI-XXII, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2009, http://www.cimec.ro/Arheologie/cronicaCA2009/cd/index.htm [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
3. Gaiu, Corneliu, 2009 [raport de cercetare preventivă]