Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   95952.06
Nume   Tumulul de la Bivolari - Movila Hătmănesei 2
Județ   Iaşi
Unitate administrativă   Bivolari
Localitate   Bivolari
Punct   Movila Hătmănesei 2
Reper   Movila se află spre marginea vestică a platoului Dealului Hătmănesei, fiind mărginită de valea pârâului Iuncani, în dreptul izvorului pârâului Valea Viei, afluent de stânga al pârâului Iuncani.
Reper hidrografic - nume   Iuncani; Valea Viei
Utilizare teren   agricultură
Categorie   descoperire funerară
Tip   tumul
Observații   Movila Hătmănesei 2 se află la 330 m NV de Movila Hătmănesei 1. Face parte dintr-un grup de patru movile, posibil aparţinând unei necropole tumulare.
Riscuri antropice   Agricultură intensivă: 3 / 21.12.2021
Data ultimei modificări a fişei   21.12.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Tumul  Epoca bronzului/ epoca fierului    

Movila Hătmănesei 3 are o formă circulară, cu diametrul de cca 50 m şi o înălţime de 0,20-0,40 m, care a fost posibil de surprins doar în harta LIDAR.

Nu au fost realizate cercetări arheologice, dar în Repertoriul arheologic al judeţului Iaşi se spune că în perimetrul unei movile din punctul La Movile (= Movila Hătmănesei) au fost găsite materiale arheologice corodate ce ar putea aparţine Hallstatt-ului târziu – La Tène timpuriu. Deci, foarte probabil ne aflăm în faţa unor morminte tumulare din această perioadă. Nu este exclus ca celelalte trei movile - printre care se numără şi aceasta - a căror înălţime nu depăseşte 1 m, să reprezinte morminte tumulare din epoca bronzului.

 

Bibliografie
1. Cotiugă, Vasile, Fișă analitică de inventariere a siturilor arheologice, Studiu istoric de fundamentare a documentaţiei de urbanism pentru P.U.G. com. Bivolari, jud. Iași, 2021 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll