Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   95952.06
Name   Tumulul de la Bivolari - Movila Hătmănesei 2
County   Iaşi
Commune   Bivolari
City/Town/Village   Bivolari
Place   Movila Hătmănesei 2
Landmark   Movila se află spre marginea vestică a platoului Dealului Hătmănesei, fiind mărginită de valea pârâului Iuncani, în dreptul izvorului pârâului Valea Viei, afluent de stânga al pârâului Iuncani.
Hydrographic landmark - name   Iuncani; Valea Viei
Land utility   agricultură
Site Class   descoperire funerară
Site Type   tumul
Notes   Movila Hătmănesei 2 se află la 330 m NV de Movila Hătmănesei 1. Face parte dintr-un grup de patru movile, posibil aparţinând unei necropole tumulare.
Human risk   Agricultură intensivă: 3 / 21.12.2021
Last record update   21.12.2021
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Tumul  Epoca bronzului/ epoca fierului    

Movila Hătmănesei 3 are o formă circulară, cu diametrul de cca 50 m şi o înălţime de 0,20-0,40 m, care a fost posibil de surprins doar în harta LIDAR.

Nu au fost realizate cercetări arheologice, dar în Repertoriul arheologic al judeţului Iaşi se spune că în perimetrul unei movile din punctul La Movile (= Movila Hătmănesei) au fost găsite materiale arheologice corodate ce ar putea aparţine Hallstatt-ului târziu – La Tène timpuriu. Deci, foarte probabil ne aflăm în faţa unor morminte tumulare din această perioadă. Nu este exclus ca celelalte trei movile - printre care se numără şi aceasta - a căror înălţime nu depăseşte 1 m, să reprezinte morminte tumulare din epoca bronzului.

 

Bibliography
1. Cotiugă, Vasile, Fișă analitică de inventariere a siturilor arheologice, Studiu istoric de fundamentare a documentaţiei de urbanism pentru P.U.G. com. Bivolari, jud. Iași, 2021 [Fişă de sit] (site record source)
 
 
Scroll