Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN152092.01
NumeTell-ul de la Blejeşti - Măgura de lângă gârlă
JudețTeleorman
Unitate administrativăBlejeşti
LocalitateBlejeşti
PunctMăgura de lângă gârlă
ReperEste amplasat în extremitatea sud-vestică a satului, în lunca pârâului Glavacioc, în zona confluenţei acestuia cu un alt pârâu care izvorăşte din lacul Braniştea, fiind practic aproape înconjurat de apă.
Forma de reliefluncă
Categorielocuire
Tiptell
DescriereTell-ul are o înălţime păstrată de 5.50 m şi este în mare parte distrus de ape şi localnici (care îl foloseau ca şi carieră de lut) încă din 1948.
ObservațiiTell-ul a fost cercetat în 1948 prin şase sondaje şi secţiuni. Actualmente, tell-ul de la Blejeşti nu mai există. În teren, locul a fost identificat de arheologul Pavel Mirea ca fiind transformat în zonă de gunoaie, cu câteva gropi săpate sub nivelul luncii, în care mai apar sporadic fragmente ceramice.
Data ultimei modificări a fişei1.3.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Eneolitic Gumelniţa / I,II,III    
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare de salvare 1948
Nume Prenume Rol
BERCIU D.
   

Bibliografie
1. Bem, Cătălin, 2009 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
2. Andreescu, Radian, Sultana, sit unicat in sud-estul Europei, Oberländer-Târnoveanu, I., Borş, C. (eds.), O civilizaţie necunoscută: Gumelniţa, CD-ROM, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2001 [Publicaţie]
3. Spiru, Gheorghe, Aşezări străvechi în raionul Roşiorii de Vede, Materiale şi Cercetări Arheologice, 5, Bucureşti, 1959, 695-707 [Publicaţie]
4. Berciu, D., Cercetări şi descoperiri arheologice în regiunea Bucureşti. IV. Săpăturile de la Blejeşti, Raionul Vida (1948), Materiale şi cercetări arheologice, 2, Academiei R.P.R., Bucureşti, 1956, 544-562 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)