Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN75828.01
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010GL-I-m-A-02975.02
NumeValul din epoca migraţiilor de la Buciumeni
JudețGalaţi
Unitate administrativăBuciumeni
LocalitateBuciumeni
AdresaG
ReperValul este localizat la 3 km est de satul Buciumeni, pe dealul Hogăşel, la marginea de sud a pădurii Rediu-la-Ulmi.
Forma de reliefdeal
Categoriefortificaţie
Tipval
DescriereValul Moldovei Inferioare separă Câmpia Română de Podişul Moldovei şi se desfăşoră între localităţile Ploscuţeni pe Siret şi Stoicani pe Prut, traversând judetul Galati, pe direcţia NV-SE, pe o distanţă de 90 de km.
ObservațiiUn aspect inedit pe care îl oferă valul Ploscuţeni - Stoicani este poziţia şanţului, nu spre nord ca în celelalte valuri din Moldova, ci spre sud. Acest fapt a adus cu sine probleme de intepretare.
Suprafața sitului La Buciumeni, valul are lungimea de cca. 50 m.
Data ultimei modificări a fişei13.8.2019
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Val  Epoca migraţiilor (sec. II - IV) neprecizată Valul este localizat la 3 km est de satul Buciumeni, pe dealul Hogăşel, la marginea de sud a pădurii Rediu-la-Ulmi.Aici a fost semnalat un segment de val pe o lungimea de cca. 50 m. Acesta nu apare la sud decât la Tecucel, iar la nord lângă Brăhăşeşti şi Toflea. Drumul paralel cu el se numeşte Drumul Troianului.

Primele recunoaşteri şi identificări în teren au fost făcute de C. Schuchhardt în anul 1885 şi R. Vulpe împreună cu colectivul şantierului arheologic Poiana, în anii 1948-1949. Ultimele identificări în teren au fost făcute de arheologul Mihalache Brudiu în anii 80-90 ai secolului al XX-lea.
 

Bibliografie
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. II, București, 2004, p. 1206, poz. 35 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
2. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991 [Proiect LMI] (sursa fişei de sit)