Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României
Cod RAN   75828.01
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   GL-I-m-A-02975.02
Nume   Valul din epoca migraţiilor de la Buciumeni
Județ   Galaţi
Unitate administrativă   Buciumeni
Localitate   Buciumeni
Adresa   G
Reper   Valul este localizat la 3 km est de satul Buciumeni, pe dealul Hogăşel, la marginea de sud a pădurii Rediu-la-Ulmi.
Reper hidrografic - nume   Siret; Prut
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   deal
Categorie   locuire
Tip   sistem defensiv
Descriere   Valul Moldovei Inferioare separă Câmpia Română de Podişul Moldovei şi se desfăşoră între localităţile Ploscuţeni pe Siret şi Stoicani pe Prut, traversând judetul Galati, pe direcţia nord-vest-sud-est, pe o distanţă de 90 de km.
Observații   Un aspect inedit pe care îl oferă valul Ploscuţeni - Stoicani este poziţia şanţului, nu spre nord ca în celelalte valuri din Moldova, ci spre sud. Acest fapt a adus cu sine probleme de intepretare.
Data ultimei modificări a fişei   04.02.2022
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Val  Epoca migraţiilor (secolele II - IV p.Chr.)    

Valul este localizat la 3 km est de satul Buciumeni, pe dealul Hogăşel, la marginea de sud a pădurii Rediu-la-Ulmi.Aici a fost semnalat un segment de val pe o lungimea de cca. 50 m. Acesta nu apare la sud decât la Tecucel, iar la nord lângă Brăhăşeşti şi Toflea. Drumul paralel cu el se numeşte Drumul Troianului.

Primele recunoaşteri şi identificări în teren au fost făcute de C. Schuchhardt în anul 1885 şi R. Vulpe împreună cu colectivul şantierului arheologic Poiana, în anii 1948-1949. Ultimele identificări în teren au fost făcute de arheologul Mihalache Brudiu în anii 80-90 ai secolului al XX-lea.

 

Bibliografie
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. II, București, 2004, p. 1206, poz. 35, https://patrimoniu.ro/images/lmi-2004/Sibiu.pdf [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
2. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991, https://patrimoniu.ro/images/lmi-old/lmi-sibiu-1991.pdf [Proiect LMI] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll