Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   179132.41
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   B-I-s-B-17900
Nume   Biserica cu hramul Adormirii Maicii Domnului, Sf. Filofteia - Răsvan de la Bucureşti
Județ   Bucureşti
Unitate administrativă   Municipiul Bucureşti
Localitate   Bucureşti
Adresa   Str. Biserica Răsvan 7, sector 3
Reper   Biserica Răsvan este localizată în centrul capitalei, pe strada cu acelaşi nume, la est de Biserica Sfântul Gheorghe cel Nou.
Categorie   structură de cult
Tip   edificiu religios
Observații   Data ctitoririi bisericii nu a fost exactă un timp îndelungat, cercetări arheologice aducând la lumină vestigii din secolele XV-XVI, care ar putea reprezenta dovada unei construcţii vechi din lemn. Pentru un timp, ctitorirea bisericii i-a fost atribuită domnitorului Moldovei, Ştefan Răzvan Voievod, iar în 1907, preotul Marin Dumitrescu a afirmat că acel Răsvan probabil a fost un căpitan din timpul lui Matei Basarab, amintit în pomelnicul bisericii. Mai târziu s-a teoretizat faptul că lăcaşul a fost ctitorit în vremea lui Constantin Brâncoveanu. Biserica a fost fondată în 1706, iar pomelnicul îi menţionează drept ctitori pe Enache, Stanca, Vladaea, Bârcă, Constantin, Maria Doamna, Teodosie, Leontie Ieromonahul, etc. Incendiul de la 23 martie 1847 a distrus turla lăcaşului, iar reparaţiile de după incendiu au constat în acoperirea zidurilor cu mortar alb, ceea ce a acoperit vechile podoabe şi arhitectura precedentă. Pridvorul a fost închis cu panouri de zidărie şi au dispărut pisania şi ancadramentul intrării. De asemenea, a fost ridicat nivelul din pridvor cu 1.5m, astfel modificându-se vechea intrare. La jumatatea secolului al XIX-lea, biserica avea nevoie de reparaţii ample, însă datorită administraţiei bisericilor, acestea au început mai tarziu. Pe 8 august 1857, Ministerul Cultelor i-a cerut arhitectului Schlatter să verifice situaţia bisericii, acesta relatând că tencuiala a fost dată jos de pe pereţi. În 1909, Comisiune Monumentelor Istorice l-a delegat pe arhitectul N. Ghika - Budeşti să verifice reparaţiile necesare, însă acest proiect a fost reluat dupa 60 de ani, când a fost restaurat lăcaşul de cult. În urma restaurărilor a fost descoperită pisania, ce a confirmat că biserica de piatră a fost ctitorită de Ianache Văcărescu, precum şi de ceilalţi consemnaţi în pomelnic.
Data ultimei modificări a fişei   18.03.2022
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Biserică  Epoca modernă (înc. sec. XVIII)       B-II-m-B-18158.01 
Necropolă  Epoca medievală şi modernă (Sec. XVII-XIX)       B-I-s-B-17900.01 
Aşezare  Epoca medievală (Sec. XV-XVI)       B-I-s-B-17900.02 

Bibliografie
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, p. 476, poz. 431-432 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
2. Fasciculă cuprinzând toate actele legate de "Biserica cu hramul Adormirii Maicii Domnului, Sf. Filofteia - Răsvan de la Bucureşti", Mapa nr. 23, Fascicula nr. 19, Imprimeria Centrala, 1921-1938, https://arhivacomisiuniimonumentelor.ro/0622-biserica-adormirea-maicii-domnului-sf-filofteia-rasvan-str-biserica-razvan-nr-3-bucuresti/ [Document de arhivă] (sursa fişei de sit)
3. Ștefanescu, Aristide, Pisania bisericii Mănăstirii Răzvan din Bucureşti, Bucureşti - Materiale de Istorie şi Muzeografie, XIII, Muzeul de Istorie şi Artă al municipiului Bucureşti, Bucuresti, 1999, 187-192 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll