Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   179132.66
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   B-II-m-B-18158.01
Name   Biserica cu hramul Adormirii Maicii Domnului, Sf. Filofteia - Răsvan de la Bucureşti
County   Bucureşti
Commune   Municipiul Bucureşti
City/Town/Village   Bucureşti
Address   str. Biserica Răsvan 7, sector 3
Landmark   Biserica Răsvan este localizată în spatele Bisericii Sfântul Gheorghe cel Nou.
Hydrographic landmark - name   Dâmboviţa
Hydrographic landmark - type   râu
Site Class   structură de cult/religioasă
Site Type   biserică
Notes   Data ctitoririi bisericii nu a fost exactă un timp îndelungat, cercetări arheologice aducând la lumină vestigii din secolele XV-XVI, care ar putea reprezenta dovada unei construcţii vechi din lemn. Pentru un timp, ctitorirea bisericii i-a fost atribuită domnitorului Moldovei, Ştefan Răzvan Voievod, iar în 1907, preotul Marin Dumitrescu a afirmat că acel Răsvan probabil a fost un căpitan din timpul lui Matei Basarab, amintit în pomelnicul bisericii. Mai târziu s-a teoretizat faptul că lăcaşul a fost ctitorit în vremea lui Constantin Brâncoveanu. Biserica a fost fondată în 1706, iar pomelnicul îi menţionează drept ctitori pe Enache, Stanca, Vladaea, Bârcă, Constantin, Maria Doamna, Teodosie, Leontie Ieromonahul, etc. Incendiul de la 23 martie 1847 a distrus turla lăcaşului, iar reparaţiile de după incendiu au constat în acoperirea zidurilor cu mortar alb, ceea ce a acoperit vechile podoabe şi arhitectura precedentă. Pridvorul a fost închis cu panouri de zidărie şi au dispărut pisania şi ancadramentul intrării. De asemenea, a fost ridicat nivelul din pridvor cu 1.5m, astfel modificându-se vechea intrare. La jumatatea secolului al XIX-lea, biserica avea nevoie de reparaţii ample, însă datorită administraţiei bisericilor, acestea au început mai tarziu. Pe 8 august 1857, Ministerul Cultelor i-a cerut arhitectului Schlatter să verifice situaţia bisericii, acesta relatând că tencuiala a fost dată jos de pe pereţi. În 1909, Comisiune Monumentelor Istorice l-a delegat pe arhitectul N. Ghika - Budeşti să verifice reparaţiile necesare, însă acest proiect a fost reluat dupa 60 de ani, când a fost restaurat lăcaşul de cult. În urma restaurărilor a fost descoperită pisania, ce a confirmat că biserica de piatră a fost ctitorită de Ianache Văcărescu, precum şi de ceilalţi consemnaţi în pomelnic.
Last record update   21.09.2021
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Biserică  Epoca modernă (înc. sec. XVIII) neprecizată  

 
 

Bibliography
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, p. 476, poz. 431-432 [Ordin MCC] (site record source)
2. Fasciculă cuprinzând toate actele legate de "Biserica cu hramul Adormirii Maicii Domnului, Sf. Filofteia - Răsvan de la Bucureşti", Mapa nr. 23, Fascicula nr. 19, Imprimeria Centrala, 1921-1938, https://arhivacomisiuniimonumentelor.ro/0622-biserica-adormirea-maicii-domnului-sf-filofteia-rasvan-str-biserica-razvan-nr-3-bucuresti/ [Document de arhivă] (site record source)
3. Ștefanescu, Aristide, Pisania bisericii Mănăstirii Răzvan din Bucureşti, Bucureşti - Materiale de Istorie şi Muzeografie, XIII, Muzeul de Istorie şi Artă al municipiului Bucureşti, Bucuresti, 1999, 187-192 [Publicaţie] (site record source)