Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   179132.172
Name   Situl arheologic de la Bucureşti Centrul Istoric - Hanul Constantin Vodă
County   Bucureşti
Commune   Municipiul Bucureşti
City/Town/Village   Bucureşti
Landmark   Hanul Constantin se afla pe Calea Victoriei, pe teritoriul ocupat azi de Muzeul Naţional de Istorie (fostul Palat al Poştelor).
Site Class   locuire
Site Type   aşezare
Description   Cercetările arheologice din acest sit au surprins aripa de vest a hanului care suprapune şi o locuire anterioară din sec. al XVI-lea.
Last record update   09.11.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Han  Epoca medievală târzie (Sec. XVIII)    

Hanul a fost construit la începutul secolului al XVIII-lea, cel mai probabil de Constantin Brâncoveanu, pe locul proprietăţii confiscate a boierului Bălăceanu.
A fost cercetată aproape în întregime aripa de vest a hanului, cercetare care a dus la descoperirea a 12 camere, cu aproximativ aceleaşi dimensiuni, 5,50 m x 5 m, exceptând camera 9, care are numai 4,20 m, iar camera 12, care nu a fost cercetată în întregime, aproximativ 2,5 m. Sub fundaţiile zidurilor au fost surprinşi tiranţi de lemn, tehnică binecunoscută în Bucureşti pentru întărirea solului.

 
Aşezare  Epoca medievală (Sec. XVI)    

Aripa de vest a hanului suprapune o locuire anterioară, respectiv patru locuinţe, datate în secolul al XVI-lea.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare preventivă 1996

Muzeul Naţional de Istorie a României SIMION Mihaela
TEODOR Eugen
DAMIAN Paul

Bibliography
1. Ignat, Teodor, Studiu Arheologic. PUZ Sector 3 al Municipiului București, 2018 [PUG] (site record source)
2. Mihai, Dana, Date preliminare despre cercetările preventive de la hanul Constantin Vodă din Bucureşti (1996), Cercetări arheologice în Bucureşti, VI, 2005, 271-280, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=65061-date-preliminare-despre-cercetarile-preventive-de-la-hanul-constantin-voda-din-bucuresti-1996--cercetari-arheologice-in-bucuresti--6-vi-2005 [Publicaţie] (site record source)
3. Stoicescu, Nicolae, Hanul lui Constantin Brâncoveanu, Bucureşti - Materiale de Istorie şi Muzeografie, I, 1964, 346-354, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=26596-vechi-monumente-bucurestene-i-casa-mavrocordatilor-de-la-foisor-ii-hanul-constantin-voda--bucuresti-materiale-de-istorie-si-muzeografie--i-1964 [Publicaţie]
 
 
Scroll