Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   179132.115
Nume   Biserica cu hramul Sfinţii Voievozi din Bucureşti
Județ   Bucureşti
Unitate administrativă   Municipiul Bucureşti
Localitate   Bucureşti
Adresa   Calea Griviţei nr. 58
Reper   Biserica se află pe Calea Griviţei, la intersecţia cu străzile Semicercului şi Sf. Voievozi.
Categorie   structură de cult
Tip   edificiu religios
Data ultimei modificări a fişei   11.02.2022
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Biserică  Epoca modernă    

Între 1815 şi 1817 a fost ridicată, pe locul unui lăcaş de cult din lemn mai vechi, o biserică din cărămidă de către Stoian Băcanu, soţia sa Joiţa şi de Dumitru Cojocaru. În anul 1837 Stoian Băcanu îşi înmormântează soţia, aducând şi osemintele altor membrii ai familiei în curtea bisericii. Edificiul a fost demolat în 1900, pe locul ei ridicându-se după planurile arhitectului P. Patriciu actuala biserică, care a fost gata la 21 septembrie 1903 (data pisaniei).

 
Chilie  Epoca modernă    

Odată cu biserica, ctitorul a zidit şi 17 chilii, care să servească drept locuinţă, fără plată, pentru oameni săraci şi 8 prăvălii, din venitul cărora să întreţină biserica şi slujitorii ei. În timp clădirile aflate pe terenul bisericii se ruinează, primăria capitalei expropriind o parte din acestea în anul 1889. În perioada următoare s-a trecut la demolarea construcţiilor pentru a se putea facilita alinierea străzilor, precum şi pentru construcţia Şcolii Comunale de Băieţi Nr. 30.

 

Bibliografie
1. Moței, Raluca Iuliana, Studiu arheologic aferent PUZ coordonator Sector 1 al Municipiului București. Fișa de sit Biserica Sfinții Voievozi, 2019 [PUG] (sursa fişei de sit)
2. Stoicescu, Nicolae, Repertoriul bibliografic al monumentelor feudale din Bucureşti, Basilica, București, 2017 [Publicaţie]
 
 
Scroll