Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN179132.69
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010B-II-m-A-19048
NumeHanul Gabroveni de la Bucureşti
JudețBucureşti
Unitate administrativăMunicipiul Bucureşti
LocalitateBucureşti
AdresaStr. Lipscani 86-88,Gabroveni 51-53
PunctHanul Gabroveni (Hanul Hagi Tudorachi)
Categorieconstrucţie
Tiphan
DescriereIstoric: după marele incendiu din aprilie 1847, Constantin Hagi Tudorachi (fiul lui Tudor), cumpără proprietăţile unor vecin armeni (Hagi Kervorok şi Hagi Agop) şi, posibil, cea a lui Ghinea Şalvaragiul, construind actuala clădire (la nivel de pivniţe şi parter), înaintea anului 1852, când ea deja apare pe planul Borroczyn.
ObservațiiClădirea care este acum denumită Hanul Gabroveni, conform LMI din 2004 şi 2010, nu a purtat de fapt niciodată acest nume, de la construire şi până la redactarea primei liste a monumentelor, din anul 1976.
Data ultimei modificări a fişei16.3.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Locuire  Epoca medievală timpurie (sec. VI-VII) Ipoteşti - Cândeşti    
aşezare  Epoca medievală (sec. XV - XVII)   Complexe cu un caracter modest, putând fi uşor considerate gropi menajere, sau pivniţele unor construcţii supraterane, care ar jalona traseele a două uliţe medievale, ale căror trame au fost moştenite de străzile Gabroveni şi Lipscani. Planimetria lor va trebui însă revăzută după cercetarea arheologică a zonei centrale a hanului. Ele marchează etapa medievală a oraşului Bucureşti, în care locuinţelor erau realizate din lut şi lemn.

Vecinătatea Curţii Domneşti nu a determinat un nivel ridicat de urbanizare sau o stabilitate ridicată a locuirii din evul mediu.
 
constructie  Epoca medievală târzie (sec. XVIII)   Construcţie cu două corpuri de pivniţă. Peste acestea era ridicat cel puţin un parter, cu cel mai probabil rol comercial. Comunicarea între ele era realizată pe sub două arce dublouri, păstrate încă în structura montantului dintre pivniţe. Cele două pivniţe erau acoperite cu bolţi semicilindrice, acum dispărute începând de la nivelul naşterii lor. Construcţiile din această etapă au fost realizate temeinic, din cărămizi de epocă bine lucrate. Este foarte probabil ca, în această etapă să fi existat deja o aliniere a clădirilor din această zonă. O altă pivniţă la fel de veche, identificată parţial la nivel de fundaţii şi de elevaţii, a funcţionat tot în sec. al XVIII-lea. După părerea noastră, în cursul sec. al XVIII-lea şi în prima jumătate a sec. al XIX, pe locul Hanului Hagi Tudorachi au funcţionat două clădiri, independent una de cealaltă. Pe locul curţii actuale se aflau alte două construcţii subterane, independente de acestea: una era aliniată la frontul de clădiri de pe strada Lipscani, iar cealaltă era aliniată la frontul de pe strada Gabroveni. Aceasta din urmă avea aproximativ 20 de metri lungime, iar peretele său de V se mai păstrează şi acum.
În depozitul de moloz creat prin demolarea parţială a pivniţei au fost descoperite fragmente de olane şi de cahle-placă micasate cu faţa închisă. Aşadar, încăperile de locuit supraterane aveau acoperiş din ţiglă şi erau dotate cu sobe cu cahle.
 
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare preventivă 2010
Nume Prenume Rol
ISOPESCU Raluca 2
LUPU Emil 1
Instituţia Rol
INP 1
2. cercetare sistematică 1974
Nume Prenume Rol
PANAIT Panait I. 1
Instituţia Rol
MM Bucureşti 1
3. cercetare sistematică 1967
Nume Prenume Rol
PANAIT Panait I. 1
Instituţia Rol
MM Bucureşti 1

Bibliografie
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, 545, poz. 1335 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
2. Lupu, Emil, Cronica cercatărilor aheologice din România, campania 2010, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, Bucuresti, 2011, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=4626 [Publicaţie]