Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   179132.52
Nume   Situl arheologic de la Bucureşti Centrul Istoric - Str. Şepcari
Județ   Bucureşti
Unitate administrativă   Municipiul Bucureşti
Localitate   Bucureşti
Reper   Strada Şepcari este situată în centrul istoric din Bucureşti, în partea vestică a bulevardului I. C. Brătianu.
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Descriere   Cercetările arheologice s-au desfăşurat în anii 1950 ca parte a cercetărilor vizând dezvelirea Curţii Vechi şi de asemenea preventive în anii 2008-2011 prilejuite de Proiectul de Reabilitare Străzi şi Utilităţi Zona Pilot Centrul Istoric Bucureşti.
Data ultimei modificări a fişei   10.10.2022
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Perioada postromană (Sec. IV)    

În zona intersecţiei cu Strada Franceză s-au descoperit urme de bordei din această perioadă.

 
Aşezare  Epoca migraţiilor (Sec. IX-X)    

În timpul cercetărilor din 2003 între adâncimile de 3,20 şi 3,40 m, într-un strat de pământ negru, care suprapune pământul viu, s-au găsit câteva fragmente de vase borcan, cu buza răsfrântă şi îngroşată, decorate cu incizii în val şi orizontale, specifice culturii materiale din secolele X-XI. Din această perioadă nu a fost surprins nici un complex de locuire, materialele fiind găsite pe toată suprafaţa extinderii. Bordeie din această perioadă s-au descoperit în zona intersecţiei cu Strada Franceză în săpăturile din anii 1950.

 
Zid de incintă  Epoca medievală (Sec. XVI-XVIII)    

Cercetările arheologice de pe strada Şepcari au evidenţiat, în prelungirea laturii incintei Curţii Vechi descoperite anterior de-a lungul străzii Gabroveni, un tronson din zidul de incintă, lung de 8,20 m. Zidul lat de 70 cm este realizat din cărămidă legată cu mortar. Este conservat pe o înălţime asimilabilă elevaţiei de cca. 80 cm. Elevaţia este aşezată pe o fundaţie din cărămidă legată cu mortar zidită direct în groapa de fundaţie, adâncă de 70 cm.

 
Clădire  Epoca medievală (Sec. XVI)    

În zona sudică a străzii Şepcari au fost descoperite în 2008 două ziduri perpendiculare care descriu împreună cu un fragment de zid descoperit în anul 1953 în curtea Bisericii Curtea Veche o construcţie de mari dimensiuni (lăţime cca. 12 m, lungime min. 24 m) situată la est de biserică. În interiorul perimetrului delimitat de aceste ziduri a fost descoperită o pilă de zidărie amplasată pe axul longitudinal al dreptunghiului planului.

 
Clădire  Epoca modernă (sec. XVIII-XIX)    

În 2002-2003, la numărul 16, au fost dezvelite trei încăperi, construite din cărămidă care reprezintă porţiuni ale unor pivniţe care se extind în partea opusă clădirii actuale de la numărul 16, spre terenul învecinat. A fost degajată parţial şi scara de acces în aceste subsoluri. De sub nivelul de construcţie al pivniţelor au fost săpate două gropi clopot, surprinse parţial şi pe profilul de nord-vest. Ele coboară pănă la stratul viu şi pot fi atribuite secolelor XVII-XVIII (materialele descoperite se limitează la câteva fragmente ceramice).

în interiorul clădirii actuale, la subsol, unde se efectuau lucrări de consolidare a zidurilor au fost găsite fragmente mari de ceramică. Extinderea cercetării pe o suprafaţă de 3 x 3 m a dus la descoperirea parţială a unui depozit, aflat într-un strat de pământ gros de circa 0,50 m. De aici au fost recuperate circa 100 de recipiente din ceramică locală-oale cu toartă, ulcioare, capace, ligheane, străchini, castroane şi de import- faianţă şi porţelan englezesc, dar şi vase din sticlă-carafe şi recipiente de mică capacitate. Vasele recuperate fac parte dintr-un depozit, al unui negustor ce-şi desfăşura activitatea în zona «pazarului» de la Curtea Veche. Pivniţa care adăpostea marfa a fost distrusă de incendiul de la 1847, terenul fiind apoi nivelat.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare preventivă 2011

Muzeul Municipiului București MĂNUCU-ADAMȘTEANU Gheorghe
VINTILĂ Camelia-Mirelă
POPESCU Raluca Iuliana
IGNAT Theodor Aurelian
2. cercetare de salvare 2002

Muzeul Municipiului Bucureşti MĂNUCU-ADAMEŞTEANU Gheorghe
Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", Bucureşti MĂRGINEANU-CÂRSTOIU Monica
APOSTOL Virgil
Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" Bucureşti BÂLICI Ştefan
3. cercetare sistematică 1954

Muzeul de Arheologie și Istorie a Bucureștilor ROSETTI Dinu V.
MORINTZ Sebastian

Bibliografie
1. Mănucu Adameşteanu, Gheorghe, Punct: str. Şepcari nr. 16, sector 3, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2002, CIMEC - Institutul de Memorie Culturala, Bucureşti, 2003, 67-68, nr. 38, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=1897&d=Bucuresti-str-Sepcari-nr-16-sector-3-2002 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Ignat, Theodor et alii, Studiu Arheologic. PUZ Sector 3 al Municipiului București, 2018 [PUG]
3. Morintz, Sebastian; Rosetti, V. Dinu, Curtea Veche, Bucureştii de Odinioară în lumina cercetărilor arheologice, Editura Științifică, 1959, 33, 154 [Publicaţie]
4. Apostol, Virgil; Bâlici, Ștefan, Structurile arheologice descoperite pe suprafaţa străzii Şepcari, 2013, http://www.simpara.ro/centru-istoric-2013/memoriu-Sepcari.pdf [Publicaţie]
 
Fotografii sit

Scroll