Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   179132.172
Nume   Situl arheologic de la Bucureşti Centrul Istoric - Hanul Constantin Vodă
Județ   Bucureşti
Unitate administrativă   Municipiul Bucureşti
Localitate   Bucureşti
Reper   Hanul Constantin se afla pe Calea Victoriei, pe teritoriul ocupat azi de Muzeul Naţional de Istorie (fostul Palat al Poştelor).
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Descriere   Cercetările arheologice din acest sit au surprins aripa de vest a hanului care suprapune şi o locuire anterioară din sec. al XVI-lea.
Data ultimei modificări a fişei   09.11.2022
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Han  Epoca medievală târzie (Sec. XVIII)    

Hanul a fost construit la începutul secolului al XVIII-lea, cel mai probabil de Constantin Brâncoveanu, pe locul proprietăţii confiscate a boierului Bălăceanu.
A fost cercetată aproape în întregime aripa de vest a hanului, cercetare care a dus la descoperirea a 12 camere, cu aproximativ aceleaşi dimensiuni, 5,50 m x 5 m, exceptând camera 9, care are numai 4,20 m, iar camera 12, care nu a fost cercetată în întregime, aproximativ 2,5 m. Sub fundaţiile zidurilor au fost surprinşi tiranţi de lemn, tehnică binecunoscută în Bucureşti pentru întărirea solului.

 
Aşezare  Epoca medievală (Sec. XVI)    

Aripa de vest a hanului suprapune o locuire anterioară, respectiv patru locuinţe, datate în secolul al XVI-lea.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare preventivă 1996

Muzeul Naţional de Istorie a României SIMION Mihaela
TEODOR Eugen
DAMIAN Paul

Bibliografie
1. Ignat, Teodor, Studiu Arheologic. PUZ Sector 3 al Municipiului București, 2018 [PUG] (sursa fişei de sit)
2. Mihai, Dana, Date preliminare despre cercetările preventive de la hanul Constantin Vodă din Bucureşti (1996), Cercetări arheologice în Bucureşti, VI, 2005, 271-280, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=65061-date-preliminare-despre-cercetarile-preventive-de-la-hanul-constantin-voda-din-bucuresti-1996--cercetari-arheologice-in-bucuresti--6-vi-2005 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
3. Stoicescu, Nicolae, Hanul lui Constantin Brâncoveanu, Bucureşti - Materiale de Istorie şi Muzeografie, I, 1964, 346-354, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=26596-vechi-monumente-bucurestene-i-casa-mavrocordatilor-de-la-foisor-ii-hanul-constantin-voda--bucuresti-materiale-de-istorie-si-muzeografie--i-1964 [Publicaţie]
 
 
Scroll