Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   179132.96
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   B-II-a-B-18098
Name   Situl arheologic de la Bucureşti Centrul Istoric - Str. Băcani
County   Bucureşti
Commune   Municipiul Bucureşti
City/Town/Village   Bucureşti
Address   Str. Băcani 2
Landmark   Situl se află în Centrul istoric, pe Str. Băcani colţ cu str. Lipscani.
Site Class   locuire
Site Type   aşezare
Description   În acest sit s-au desfăşurat cercetări arheologice de salvare în 1991. Intervenţia de salvare s-a desfăşurat pe o suprafaţă de 30 x 5 m.
Last record update   29.09.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Clădire  Epoca modernă (sec. XIX)    

În timpul cercetărilor din 1991, imediat după înlăturarea planşeului de beton armat, de la nivelul străzilor Lipscani-Băcani, au apărut substrucţiile unei clădiri moderne, la care s-a folosit fier beton şi cărămidă, reprezentând un subsol aflat într-o stare bună de conservare.
Accesul se făcea pe latura vestică, din strada Bacani: încăperea păstrează un mozaic foarte frumos ornat cu rozete cu opt straturi; dimensiunile mozaicului: lungimea 12,25 m şi lăţimea 4,65 m. Zidurile laterale sunt construite din cărămidă cu dimensiunile de 270 x 120 x 80 mm. Încăperea a fost compartimentată de câţiva contraforţi pe care se sprijină o boltă, care astăzi este distrusă. Cărămizile de la boltă sunt mai subţiri şi au următoarele dimensiuni: 250 x 120 x 40 mm. Singurul arc de boltă, păstrat parţial, se află la extremitatea sudică a construcţiei, pe latura aflată spre strada Lipscani. Materialul arheologic recoltat este extrem de sărăcăcios: ceramica uzuală şi smălţuită, câteva fragmente de vase de sticlă - datează din sec.XVIII-XIX.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare de salvare 1991

Muzeul Municipiului Bucureşti MĂNUCU-ADAMEŞTEANU Gh.

Bibliography
1. Cronica cercatărilor aheologice din România, campania 1983 - 1992, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, Bucuresti, 1993, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=597 [Publicaţie] (site record source)
2. Ignat, Theodor et alii, Studiu Arheologic. PUZ Sector 3 al Municipiului București, 2018 [PUG]
 
 
Scroll