Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   179132.161
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   B-I-s-B-17871, B-II-m-A-18233
Nume   Situl arheologic de la Bucureşti - Străuleşti - Curţile Văcăreştilor
Județ   Bucureşti
Unitate administrativă   Municipiul Bucureşti
Localitate   Bucureşti
Punct   Curţile Văcăreştilor (Gara Băneasa)
Reper   Situl se află în sectorul 1 al capitalei, având ca limită în est lacul Băneasa, la vest Şoseaua Străuleşti şi la sud linille de cale ferată din zona Gării Băneasa.
Reper hidrografic - nume   Băneasa
Reper hidrografic - tip   lac
Utilizare teren   locuire
Categorie   locuire civilă
Tip   aşezare deschisă
Observații   Marea curte a Văcăreştilor de la Băneasa se întindea pe zona aflată azi la nord şi est de Gara Băneasa. Domeniul Văcăreştilor cuprindea pe lângă locuinţe, grădini şi Biserica Sfântul Nicolae. Casele au fost funcţionale până la mijlocul secolului al XIX-lea. În aceeaşi zonă a început şi construcţia palatului construit de domnitorul Gheorghe Bibescu, căruia i-a revenit domeniul prin căsătoria cu Mariţica Văcărescu, fiica lui Ienăchiţă Văcărescu.
Regim de proprietate   privat
Proprietar   Lucia Cherecheş
Data ultimei modificări a fişei   26.11.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare civilă  Epoca bronzului Tei / V  

 
 
Aşezare  La Tène    

 
 
Aşezare civilă  Epoca medievală târzie    

 
 
Construcţie civilă  Epoca medievală târzie (Sec. XVIII)    

Casele Văcăreştilor de la Băneasa au fost construite de Ştefan Văcărescu şi soţia sa Ecaterina la mijlocul secolului al XVIII-lea. Fiul lor, Ienăchiţă Văcărescu, a reparat casele la fianalul aceluiaşi secol, după distrugerile din timpul războiului din 1768-1774. Reparaţii au fost efectuate şi de Gheorghe Bibescu după căsătoria cu Mariţica Văcărescu. În 1961 se mai păstrau din aceste case pivniţele, declarate monumente de arhitectură cu codul LMI B-II-m-A-18233. Ele sunt consemnate şi într-un raport DMASI din 1964. Într-o periegheză din 1991, ele sunt încă vizibile şi pot fi identificate ca aparţinând perioadei brâncoveneşti.


B-II-m-A-18233 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare preventivă 2018

În anul 2018, Ministerul Culturii a eliberat o autorizaţie de cercetare preventivă pentru adresa Şoseaua Străuleşti nr. 2, în urma deciziei proprietarului terenului de a ridica anumite construcţii, anexe şi împrejmuiri.

Institutul de Arheologie Vasile PârvanMORINTZ Alexandru
2. periegheză 1991

Muzeul Municipiului BucureștiȘTEFĂNESCU Aristide
BORONEANȚ Vasile

Bibliografie
1. Morintz, Alexandru, Documentație pentru obținerea autorizației de cercetare arheologică preventivă, 2018 [Document de arhivă] (sursa fişei de sit)
2. Ștefănescu, Aristide, Palatul Bibescu de la Băneasa. Raport arheologic, Bucureşti - Materiale de Istorie şi Muzeografie, XII, 1997, 193-199, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=25077-palatul-bibescu-de-la-baneasa-raport-arheologic--bucuresti-materiale-de-istorie-si-muzeografie--xii-1997 [Publicaţie]
3. DRĂGHICEANU, Virgil, Palatul lui Bibescu de la Băneasa, Buletinul Comisiunii Monumentelor Istorice, VII, 1-4, 1914, 174-179, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=104895-palatul-lui-bibescu-de-la-baneasa--buletinul-comisiunii-monumentelor-istorice--1-4-vii-1914 [Publicaţie]
4. Ignat, Theodor, Studiu arheologic aferent PUZ coordonator sector 1 al Municipiului București, 2019 [PUG]
 
 
Scroll