Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN111033.01
NumeSitul arheologic de la Buiceşti - Ceair 1
JudețMehedinţi
Unitate administrativăButoieşti
LocalitateBuiceşti
PunctCeair 1 (Ogaşul lui Bizâcă)
ReperSitul este situat la circa 300 m sud de drumul comunal 78, care face legătura dintre localităţile Buiceşti şi Pluta şi circa 250 m vest de DJ 606C, care asigură legătura dintre localităţile Buiceşti şi Ţânţaru, pe o terasă înaltă mărginită pe laturile de nord, est şi sud de un ogaş denumit "Ogaşul lui Bizâcă"; pe malul drept al râului Motru.
Forma de reliefcâmpie
Utilizare terenagricultură, păşune
Categorielocuire
TipAşezare multistratificată
DescriereSitul a fost identificat în urma unor cercetări de surafaţă întreprinse de arheologi din cadrul Muzeului Regiunii Porţilor de Fier, urmate de efectuarea unor cercetări arheologice în perioada 1964-1965. Între anii 1964-1965 cercetările arheologice efectuate în locul numit de localnici "Ogaşul lui Bizâcă", punctul Ceair 1, au scos la iveală trei niveluri de locuire preistorică aparţinând cronologică culturilor : Coţofeni, Glina III şi Verbicioara. Cu această ocazie au fost descoperite urmele unor locuinţe, ceramică, topoare din piatră, râşniţe, fusaiole, bucăţi de chirpic ars. Situl se află amplasat pe o terasă apărată natural pe trei laturi, având spre vest deschisă o largă suprafaţă propice pentru păşunat şi agricultură.
Toate datele obţinute în urma scanărilor efectuate confirmă faptul că perimetrul sitului arheologic are o suprafaţă de circa 1,1 ha şi nu se extinde dincolo de zona vestică investigată prin prospecţii georadar.
Data descoperirii1964
Suprafața sitului 1,1 ha
Stare de conservarebună / 26.07.2018
Riscuri naturaleCutremur: 1 / 26.07.2018; Inundaţii: 1 / 26.07.2018; Foc natural: 1 / 26.07.2018; Animale: 1 / 26.07.2018; Exces de apă în sol: 3 / 26.07.2018
Riscuri antropiceAfectare parţială: 4 / 26.07.2018; Vandalism: 2 / 26.07.2018
Regim de proprietateprivat
Data ultimei modificări a fişei7.10.2018
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
vatră  Epoca bronzului timpuriu Verbicioara Movila are diametrul de 25 cm.  
aşezare  Eneolitic Sălcuţa    
aşezare  Eneolitic târziu Coţofeni La baza nivelului Coţofeni au apărut numeroase fragmente ceramice de tip Sălcuţa, de culoare cenuşie şi neagră, aparţinând ultimei faze de dezvolatare a acestei culturi.  
aşezare  Epoca bronzului timpuriu Glina / III La 200 m vest de prima locuinţă, a fost descoperită o altă locuinţă, datată la începutul bronzului timpuriu, aparţinând culturii Glina III, suprapusă de o locuire aparţinănd culturii Verbicioara, alături de care a fost descoperită o movilă de mari dimensiuni, cu diametrul de 25m.  
  Epoca bronzului timpuriu Verbicioara Elemente aparţinţnd culturii Verbicioara suprapun locuirea culturii Glina III.
De asemenea, langă această aşezare se află o movilă care a fost cercetată în 1965. După îndepărtarea stratului vegetal, s-a descoperit un nivel de cenuşă amestecat cu cărbuni, strat în care au început să apară fragmente ceramice de tip Verbicioara. În colţul de nord-vest al casetei, la adâncimea de 0,30m a apărut urma unui par de colţ. La o distanţă de 5,60m spre est s-a găsit şi urma celui de-al doilea par complet carbonizat. În spaţiul dintre cei doi pari şi în jurul lor s-au descoperit numeroase fragmente de chirpic ars la roşu. La acest nivel, care este de fapt nivelul vetrei, s-a întâlnit şi un strat subţire, dar compact de cărbune, amestecat cu cenuşă. Au fost descoperite mai multe vase întregibile, strachini, sparte datorită presiuni exercitate de nivelurile depuse, dar şi numeroase fragmente ceramice, toate aparţinând culturii Verbicioara. Vasele au buza dreaptă, la interior sunt de culoare neagră, lustruite, iar la exterior prezintă nuanţe cărămizii. Pasta are ca degresant nisipul foarte fin amestecat cu cioburi pisate mărunt. Torţile sunt, în general, de mici dimensiuni.
 
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. evaluare de teren 2018
Nume Prenume Rol
NEAGOE Marin Iulian 1
NEAGOE Oana Minodora 1
MANEA Cristian Dumitru 1
DINULESCU Paul 1
Instituţia Rol
Muzeul Regiunii Porţilor de Fier 1
2. cercetare sistematică 1964-1965
Instituţia Rol
Muzeul Regiunii Porţilor de Fier 1

Bibliografie
1. Neagoe, Marian Iulian; Dinulescu, Paul Grigore, 2018 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
2. Roșu, L., Rezultatele preliminare ale cercetărilor arheologice de la Buiceşti-Mehedinţi, Comunicări, Seria Arheologică, VII, Centru de Istorie, Filologie şi Etnografie Craiova, Craiova, 1968, 3-15 [Publicaţie]
3. Gherghe Petre, Popa A. Romeo, Repertoriul informaţiilor şi descoperirilor arheologice din judeţul Mehedinţi, Craiova, 2013, 33 [Publicaţie]
4. Neagoe, Marian Iulian; Neagoe, Oana Minodora; Dinulescu, Paul Grigore; Manea, Cristian Dumitru, Raport diagnostic arheologic de teren. Teritoriul administrativ al comunei Butoiești, județul Mehedinți, 2018 [Raport]