Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code111033.01
NameSitul arheologic de la Buiceşti - Ceair 1
CountyMehedinţi
CommuneButoieşti
City/Town/VillageBuiceşti
PlaceCeair 1 (Ogaşul lui Bizâcă)
LandmarkSitul este situat la circa 300 m sud de drumul comunal 78, care face legătura dintre localităţile Buiceşti şi Pluta şi circa 250 m vest de DJ 606C, care asigură legătura dintre localităţile Buiceşti şi Ţânţaru, pe o terasă înaltă mărginită pe laturile de nord, est şi sud de un ogaş denumit "Ogaşul lui Bizâcă"; pe malul drept al râului Motru.
Geomorphologycâmpie
Land utilityagricultură, păşune
Site Classlocuire
Site TypeAşezare multistratificată
DescriptionSitul a fost identificat în urma unor cercetări de surafaţă întreprinse de arheologi din cadrul Muzeului Regiunii Porţilor de Fier, urmate de efectuarea unor cercetări arheologice în perioada 1964-1965. Între anii 1964-1965 cercetările arheologice efectuate în locul numit de localnici "Ogaşul lui Bizâcă", punctul Ceair 1, au scos la iveală trei niveluri de locuire preistorică aparţinând cronologică culturilor : Coţofeni, Glina III şi Verbicioara. Cu această ocazie au fost descoperite urmele unor locuinţe, ceramică, topoare din piatră, râşniţe, fusaiole, bucăţi de chirpic ars. Situl se află amplasat pe o terasă apărată natural pe trei laturi, având spre vest deschisă o largă suprafaţă propice pentru păşunat şi agricultură.
Toate datele obţinute în urma scanărilor efectuate confirmă faptul că perimetrul sitului arheologic are o suprafaţă de circa 1,1 ha şi nu se extinde dincolo de zona vestică investigată prin prospecţii georadar.
Date of discovery1964
Site Surface 1,1 ha
State of preservationbună / 26.07.2018
Natural hazardsCutremur: 1 / 26.07.2018; Inundaţii: 1 / 26.07.2018; Foc natural: 1 / 26.07.2018; Animale: 1 / 26.07.2018; Exces de apă în sol: 3 / 26.07.2018
Human riskAfectare parţială: 4 / 26.07.2018; Vandalism: 2 / 26.07.2018
Ownershipprivat
Last record update7.10.2018
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
vatră  Epoca bronzului timpuriu Verbicioara Movila are diametrul de 25 cm.  
aşezare  Eneolitic Sălcuţa    
aşezare  Eneolitic târziu Coţofeni La baza nivelului Coţofeni au apărut numeroase fragmente ceramice de tip Sălcuţa, de culoare cenuşie şi neagră, aparţinând ultimei faze de dezvolatare a acestei culturi.  
aşezare  Epoca bronzului timpuriu Glina / III La 200 m vest de prima locuinţă, a fost descoperită o altă locuinţă, datată la începutul bronzului timpuriu, aparţinând culturii Glina III, suprapusă de o locuire aparţinănd culturii Verbicioara, alături de care a fost descoperită o movilă de mari dimensiuni, cu diametrul de 25m.  
  Epoca bronzului timpuriu Verbicioara Elemente aparţinţnd culturii Verbicioara suprapun locuirea culturii Glina III.
De asemenea, langă această aşezare se află o movilă care a fost cercetată în 1965. După îndepărtarea stratului vegetal, s-a descoperit un nivel de cenuşă amestecat cu cărbuni, strat în care au început să apară fragmente ceramice de tip Verbicioara. În colţul de nord-vest al casetei, la adâncimea de 0,30m a apărut urma unui par de colţ. La o distanţă de 5,60m spre est s-a găsit şi urma celui de-al doilea par complet carbonizat. În spaţiul dintre cei doi pari şi în jurul lor s-au descoperit numeroase fragmente de chirpic ars la roşu. La acest nivel, care este de fapt nivelul vetrei, s-a întâlnit şi un strat subţire, dar compact de cărbune, amestecat cu cenuşă. Au fost descoperite mai multe vase întregibile, strachini, sparte datorită presiuni exercitate de nivelurile depuse, dar şi numeroase fragmente ceramice, toate aparţinând culturii Verbicioara. Vasele au buza dreaptă, la interior sunt de culoare neagră, lustruite, iar la exterior prezintă nuanţe cărămizii. Pasta are ca degresant nisipul foarte fin amestecat cu cioburi pisate mărunt. Torţile sunt, în general, de mici dimensiuni.
 
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. evaluare de teren 2018
Name Forename Role
NEAGOE Marin Iulian 1
NEAGOE Oana Minodora 1
MANEA Cristian Dumitru 1
DINULESCU Paul 1
Institution Role
Muzeul Regiunii Porţilor de Fier 1
2. cercetare sistematică 1964-1965
Institution Role
Muzeul Regiunii Porţilor de Fier 1

Bibliography
1. Neagoe, Marian Iulian; Dinulescu, Paul Grigore, 2018 [Fişă de sit] (site record source)
2. Roșu, L., Rezultatele preliminare ale cercetărilor arheologice de la Buiceşti-Mehedinţi, Comunicări, Seria Arheologică, VII, Centru de Istorie, Filologie şi Etnografie Craiova, Craiova, 1968, 3-15 [Publicaţie]
3. Gherghe Petre, Popa A. Romeo, Repertoriul informaţiilor şi descoperirilor arheologice din judeţul Mehedinţi, Craiova, 2013, 33 [Publicaţie]
4. Neagoe, Marian Iulian; Neagoe, Oana Minodora; Dinulescu, Paul Grigore; Manea, Cristian Dumitru, Raport diagnostic arheologic de teren. Teritoriul administrativ al comunei Butoiești, județul Mehedinți, 2018 [Raport]