Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   101528.02
Nume   Situl arheologic de la Bulbucata - La est de sat
Județ   Giurgiu
Unitate administrativă   Bulbucata
Localitate   Bulbucata
Punct   La est de sat (La Velea)
Reper   Situl se află pe malul sudic al Neajlovului, imediat la est de satul Bulbucata, la circa 225 metri nord-est de drumul judeţean DJ411, secţiunea dinspre Bulbucata şi Stâlpu.
Reper hidrografic - nume   Neajlov
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   terasă joasă
Utilizare teren   agricultură
Categorie   locuire civilă
Tip   aşezare
Descriere   Situl cuprinde o aşezare atribuită culturii Dridu şi o aşezare medievală târzie. Pe întinderea sitului au mai fost descoperite fragmente ceramice preistorice şi getice.
Observații   Zona este una intens cultivată agricol şi este foarte aproape de zona de construcţii, ceea ce înseamnă un risc ca acestea să se extindă spre zona de sit. Limitele de vest şi de est ale sitului nu au putut fi stabilite în cadrul perieghezei din iunie 2021 din cauza culturilor agricole care nu au permis desfăşurarea cercetărilor pe anumite porţiuni. Limitele actuale refletă limita descoperirilor materiale şi limita până unde a putut fi verificat terenul.
Descoperitor   Raluca Kogălniceanu
Data descoperirii   iunie 2021
Suprafața sitului   94500
Stare de conservare   bună / 05.12.2021
Riscuri antropice   Afectare parţială: 3 / 05.12.2021; Agricultură intensivă: 3 / 05.12.2021
Data ultimei modificări a fişei   22.12.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
ceramică Epoca medievală timpurie (secolele IX-XI) Dridu      
ceramică Epoca medievală târzie (secolele XVI-XIX)        
ceramică Preistorie        
ceramică La Tène Geto-dacă      
ceramică / căţel de vatră          
podoabe / brăţară          
aşezare  Epoca medievală timpurie (secolele IX-XI) Dridu  

 
 
aşezare  Epoca medievală târzie (secolele XVI-XIX)    

 
 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. periegheză 2021 S-a desfășurat în iunie 2021. În cursul perieghezei s-a recoltat o cantitate medie de ceramică atribuită epocii medievale timpurii și epocii medievale târzii, identificându-se o așezare Dridu și o așezare medievală târzie. Periegheza a fost parțial împiedicată de existența culturilor de grâu și de porumb pe terenurile din zona respectivă. Loturile cultivate cu greu nu au putut fi verificate iar cele în cazul celor de porumb vizibilitatea a fost destul de redusă. Astfel, limitele de vest și de est ale sitului s-au oprit pe limita descopririlor materiale. Pe lângă aceste descoperiri s-au mai recoltat sporadic și fragmente ceramice preistorice și getice, ce nu pot atesta încă așezări ci mai degrabă semnalează prezențe din epocile respective. Pe lângă ceramică s-au mai descoperit și un cățel de vatră și un fragment de brățară de sticlă albastră. Muzeul Dunării de Jos, CălăraşiKOGĂLNICEANU Raluca

Bibliografie
1. Kogălniceanu, Raluca, Fișa de sit arheologic - nr. 7 - Situl arheologic de la Bulbucata - La est de sat, Bucureșți, 2021 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
2. Kogălniceanu, Raluca, Studiul arheologic aferent PUG-ului comunei Bulbucata, Planul Urbanistic General al comunei Bulbucata, județul Giurgiu, Bucureșți, 2021, 8, 38-42, 103-105, 175-178, 28, 29, 30 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
 
Fotografii sit

Scroll