Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN155412.01
NumeAşezarea neolitică de la Buziaş - Valea Secerii
JudețTimiş
Unitate administrativăOraş Buziaş
LocalitateBuziaş
PunctValea Secerii
ReperSitul se află la 2,23 km N-NE de biserica ortodoxă din Silagiu, la 2,31 km SE de Primăria oraşului Buziaş, la circa 1,49 km E-NE de drumul judeţean DJ572 şi la circa 125 m N-NE de malul stâng al pârâului Secerii.
Forma de reliefterasă
Utilizare terenagricultură
Categorielocuire
Tipaşezare
DescriereSitul este amplasat pe versantul drept al unui mic afluent al pârâului Secerii, la zona de contact dintre Câmpia Gătaiei şi poalele dealului Silagiului. Aceste terase, orientate spre S au fost plantate cu viţă de vie. Terasa domină Valea Secerii şi pare a fi fortificată natural din două părţi.
Situl a fost semnalat de către Octavian Sfetcu în anii 70 şi mai multe materiale au fost publicate împreună cu Gh. Lazarovici (Lazarovici, Sfetcu 1990, 45). Materialul descoperit atunci, dar şi în cercetarea de teren din 2016, aparţine culturii Starčevo-Criş, faza II.
DescoperitorOctavian Sfetcu
Data descoperirii1978
Suprafața sitului 3,86 ha
Stare de conservaremedie / 09.06.2017
Riscuri antropiceAfectare parţială: 2 / 09.06.2017; Agricultură intensivă: 2 / 09.06.2017
Regim de proprietateprivat
Data ultimei modificări a fişei9.6.2017
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Neolitic Starčevo - Criş / II Situl a fost descoperit în 1978 de prof. Octavian Sfetcu, în urma activităţii agricole. Au fost identificate: fragmente de ceramică, fiind adunate 30-40 kg de ceramică în urma descoperirii, cu pastă amestecată cu pleavă şi nisip, cu ardere nu foarte puternică; circa 50 de topoare şi fragmente de topoare din piatră şlefuită; lame de silex şi obsidian, unele cu caracter microlitic, altele parte din piese mai mari, în număr de zeci, respectiv sute, lucrate dintr-un silex galben roz-roşcat sau alburiu; fragmente de figurine antropomorfe şi zoomorfe; greutăţi pentru războiul de ţesut, fusaiole, zdrobitoare, percutoare, râşniţe şi altele.
În 2016, în cadrul perieghezei efectuate pentru identificarea pe teren a siturilor aflate în teritoriul administrativ al oraşului Buziaş, a fost identificat următorul material: ceramică ornamentată cu ciupituri, alveole sub buză, incizi în reţea dar şi ornamente excizate, precum şi fragmente de râşniţă. Cantităţile destul de mari de chirpici dar şi prezenţa unor fragmente de râşniţă indică prezenţa unor structuri de locuit.
 
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. evaluare de teren 2016
Nume Prenume Rol
SUCIU Cosmin Ioan 1
Instituţia Rol
MNB Timișoara 1
2. evaluare de teren 1978
Nume Prenume Rol
SFETCU Octavian 1
Instituţia Rol
MB Timişoara 1

Bibliografie
1. Suciu, Cosmin Ioan, Raport de cercetare de teren (diagnostic) din arealul administrativ al Orașului Buziaș, județul Timiș, Timișoara, 2016, 34-39 [Raport de cercetare] (sursa fişei de sit)
2. 1. Lazarovici, Gh., Sfetcu, Octavian, Descoperiri arheologice la Silagiu-Buziaş, Banatica, X, Timișoara, 1990, 45-50 [Publicaţie]
3. Lazarovici, Gheorghe, About the Neolithisation process of the second migration of the Early Neolithic, The Late Neolithic of the Middle Danube Region, Timișoara, 1998, 32 [Publicaţie]
4. Sfetcu, Octavian, Buziaș - temelii istorice și teatrale, Timișoara, 2001 [Publicaţie]
5. Luca, Sabin Adrian, Descoperire arheologice din Banatul Românesc, Sibiu, 2006, 53 [Publicaţie]
6. Vlase, Dan; Bunoiu, Victor, 2017 [Fişă de sit]