Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN63063.05
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010CT-I-s-B-02602
NumeVilla rustica de la Capidava - Vlahcanara
JudețConstanţa
Unitate administrativăTopalu
LocalitateCapidava
PunctVlahcanara (Apa Vlahilor)
Reperla 1,5 km NE de cetatea Capidava
Forma de reliefdeal
Utilizare terenpăşune
Categorielocuire civilă
Tipvilla rustica
DescriereValea, denumită de localnici Vlahcanara (Apa Vlahilor), are în extremitatea de SV lărgimea de aprox. 200 m şi este direct conectată cu Dunărea, fiind, cel mai probabil, inundabilă în antichitate.
Valea Vlahcanara brăzdează adânc terasele formate prin depozite leossoide la nivelul Pleistocenului Mediu si Superior, dezvelind adesea fundamentul din calcar cretacic ce compune extremitatea de SV a Podişului Casimcei. Platou conţine urme arheologice din mai multe epoci.
Aspectul geomorfologic al platoului situat sub malul de SE al Văii Vlahcanara, în punctul "Platou I", materialele prezente la suprafaţă precum şi informaţiile disponibile din cercetările mai vechi au condus la planificare şi executarea unor săpături arheologice în acest sit.
Situl a fost pentru prima dată semnalat şi sondat în anul 1975 de către Zaharia Covacef, fiind considerat de atunci o villa. Situl este amplasat pe un martor de eroziune, de formă aprox. trapezoidală, elevat din valea care îi şerpuieşte la poale, înregistrând o diferenţă de nivel de aproape10 m.
DescoperitorZaharia Covacef
Data descoperirii1975
Suprafața sitului 2,1 ha
Riscuri naturaleAlunecări de teren: 2 / 02.03.2016
Regim de proprietatepublic
Data ultimei modificări a fişei2.3.2016
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Villa rustica  Epoca romană (sec. II - III) neprecizată În săpătură a fost descoperit, cu excepţia notabilă a câtorva oase, exclusiv, material ceramic. Este vorba de fragmente în general de mici dimensiuni, în totalitate ceramică sec II-III p.Chr., de bună calitate. Remarcăm amestecate în nivelul de "dărâmătură" ce suprapune stânca nativă (posibil folosită ca pavaj în antichitate), mai multe fragmente provenind de la acelaşi castron de terra sigilatta.
Datarea materialului arheologic descoperit în timpul săpăturilor, uniformitatea sedimentară a stratului arheologic, precum şi umplutura omogenă a gropilor indică o locuire de scurtă durată.
CT-I-s-B-02602 
Fortificaţie  Epoca medievală timpurie (sec. X - XIII) neprecizată    
Fortificaţie  Epoca romană târzie (sec. IV - VIII) neprecizată    
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare sistematică 2014
Nume Prenume Rol
PINTER Zeno - Karl 4
URDUZIA Claudia 4
DOBRINESCU Ionuț Cătălin 3
POTÂRNICHE Tiberiu 3
RAȚIU Alexandru-Mircea 2
OPRIȘ Ioan Carol 1
SION Anișoara
Instituţia Rol
U Bucureşti 1
MNIR 2
MINAC 3
M Brukenthal 4

Bibliografie
1. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991 [Proiect LMI] (sursa fişei de sit)
2. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. II, București, 2004, p. 942, poz. 114 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
3. Opriş, Ioan, Cronica cercetărilor arheologice din România, Campania 2006, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2007, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=3625 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
4. Opriș, Ioan, Cronica cercetărilor arheologice din România, campania 2014, Institutul Național al Patrimoniului, 2015, 47-49, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=5312&d=Capidava-Topalu-Constanta-Cetate-2014 [Publicaţie]