Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   10480.01
Nume   Fortificaţia medievală de la Chelmac-Cetate
Județ   Arad
Unitate administrativă   Conop
Localitate   Chelmac
Punct   Cetate
Reper   Situl se află la 600 m NE de sat şi la 600 m de malul drept al Mureşului.
Reper hidrografic - nume   Mureş
Reper hidrografic - tip   râu
Categorie   fortificaţii
Tip   cetate
Descriere   Ruinele de la Chelmac se întind pe o suprafaţă de cca. 0,5 ha. Ele sunt acoperite de vegetaţie abundentă formată din pâlcuri de copaci groşi, arbuşti, spini şi rugi.
Suprafața sitului   0,5 hectare
Data ultimei modificări a fişei   20.01.2022
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Fortificaţie  Epoca medievală (sec. XV-XVII) neprecizată  

Se distinge pe teren un zid lung, orientat E-V, care măsoară 40 m şi are o grosime de 3,2 m. Structural el este format dintr-un emplecton din piatră de carieră şi puţină cărămidă, iar feţele zidului erau realizate din piatră ecarisată. Înălţimea păstrată este variabilă, măsurând de la nivelul actual de călcare între 0,5 m şi 3 m înălţime. Se mai păstrează fragmente de zidărie masivă cu aceeaşi grosime de 3,2 m la V de acest zid lung. Ele au orientarea N-S şi se leagă de zidul lung. Atât la zidul vestic cât şi la cel orientat E-V au fost surprinse locuri de tragere pentru armament, pe direcţia E şi N, care blocau în acest fel accesul pe culoarul Mureşului.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare sistematică 2004

Muzeului Banatului Montan - Reşiţa ŢEICU Dumitru
MĂRGINEAN Florin

Bibliografie
1. Ţeicu, Dumitru, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2004, CIMEC - Institutul de Memorie Culturala, Bucureşti, 2005, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=3099 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Țeicu, Dumitru; Mărginean, Florin, Despre localizarea abației Eperjes la Chelmac, Românii în Europa medievală (între Orientul bizantin si Occidentul latin). Studii în onoarea Profesorului Victor Spinei., Muzeul Brăilei; Istros, Brăila, 2008, 243-270, https://www.academia.edu/5821446/Dumitru_%C8%9Aeicu_Florin_M%C4%83 [Publicaţie]
 
 
Scroll