Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN12796.34
NumeSitul arheologic de la Chesinţ - Dealu Cîrtiţa SV
JudețArad
Unitate administrativăZăbrani
LocalitateChesinţ
PunctDealu Cîrtiţa SV
ReperObiectivul arheologic se ală la 4,87 km SV de biserica ortodoxă din Chesinţ; la 4,42 km SE de biserica ortodoxă din Alioş; la 2,55 km NNV de biserica ortodoxă din Alitringhen şi la 60 m N de versantul stâng al Pârâului Valea Mare.
Forma de reliefDeal
Utilizare terenpăşune
Categoriefortificaţie
Tippunct de observaţie
DescriereObiectivul este reprezentat de un mamelon proeminent, realizat prin "decuparea" antropică a unui promontoriu care se desprinde din latura sudică a Dealului Cârtiţa (242 m altitudine). Acesta domină albia majoră a Pârâului Valea Mare, pe întreg cursul său superior cuprins între Dealul Pasicoţ (în E) şi Dealul Gomila Mare (în V). Şanţul care îl separă de Dealul Cârtiţa are o adâncime actuală de cca. 10 m, obiectivul în discuţie fiind, din punct de vedere morfologic, cvasi-similar cu Chesinţ 1 ("Oul lui Traian", "Hunca"; "Movila Huncă").
DescoperitorLiviu Măruia, Bogdan Seculici, Lavinia Bolcu, Ioan Vedrilă, Cristian Floca, Andreea Gogoşanu
Data descoperirii2009
Stare de conservaremedie / 21.01.2016
Riscuri antropiceAfectare parţială: 3 / 21.01.2016
Data ultimei modificări a fişei21.1.2016
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Punct de observaţie  necunoscuă   Cercetările arheologice de teren nu au relevat existenţa vreunor artefacte arheologice, dar valenţa antropică a obiectivului apare evidentă. Acesta poate fi pus în legătură cu traiectul valului "roman" III, care trece undeva prin zonă (lucrările agricole moderne şi terasările pentru plantarea livezilor de pomi fructiferi au distrus complet traseul acestuia în sectorul cuprins între confluenţa Pârâului Valea Maloştei cu Pârâul Valea Ţiganilor şi Pârâul Valea Mare, trecând peste Dealul Cârtiţa). Această descoperire poate reprezenta un punct de supraveghere pe valul III, amplasat într-un punct cheie, în sectorul în care traiectul fortificaţiei liniare de pământ intră într-o zonă deluroasă, cu vizibilitate pe un areal restrâns. Doar demararea unor campanii de cercetare arheologică sistematică în viitor (inclusiv prospecţiune geofizică) va fi în măsură să lămurească funcţionalitatea şi datarea acestui obiectiv.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. periegheză 2009
Nume Prenume Rol
MĂRUIA Liviu 1
SECULICI Bogdan 1
BOLCU Lavinia 1
FLOCA Cristian 1
GOGOȘANU Andreea 1
VEDRILĂ Ioan 1
Instituţia Rol
U Timişoara 1

Bibliografie
1. Măruia, Liviu; Seculici, Bogdan; Bolcu, Lavinia; Vedrilă, Ioan; Floca, Cristian; Gogoșanu, Andreea [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)